SPD-ul lui Scholz hotărăşte să nu-l dea afară pe fostul cancelar Schröder, în pofida legăturilor acestuia cu Putin

SPD-ul lui Scholz hotărăşte să nu-l dea afară pe fostul cancelar Schröder, în pofida legăturilor acestuia cu Putin

Filiala SPD din Hanovra, fieful fostului cancelar, în vârstă de 78 de ani, apreciază că acesta nu a încălcat statutul partidului.

”Gerhard Schröder nu s-a făcut vinovat de vreo încălcare a statutului partidului, pentru că nu s-a putut demonstra nicio încălcare împotriva acestuia”, anunţă într-un comunicat filiala.

Ea apreciază însă că o ”distanţare clară” faţă de preşedintele rus este ”de dorit”.

”Comisia de arbitraj consideră că domeniul relaţiilor amicale personale face parte din domeniul vieţii private”, argumentează filiala.

Un apel împotriva acestei hotărâri poate fi făcut de către membri SPD în termen de lună.

Aproximativ 15 secţii locale SPD, care se află în prezent la putere în Germania, au cerut ca fostul cancelar să fie sancţionat - până la excluderea din partid a acestuia, din cauza faptului că nu s-a distanţat de liderul rus şi a unor activităţi ale acestuia în grupuri energetice ruseşti.

Copreşedinta SPD Saskia Esken, dar şi ministrul de Interne Nancy Faeser s-au declarat în favoarea excluderii lui Gerhard Schröder.

Fostul lider al formaţiunii - şi mentorul actualului cancelar Olaf Scholz - a părăsit în mai Consiliul de Administraţie al companiei petroliere Rosneft şi a anunţat că a renunţat să mai intre în Consiliul de Administraţie al gigantului gazelor naturale Gazprom.

Spre deosebire de foşti lideri europeni, prezenţi înainte de Războiul din Ucraina în instanţe de conducere ale unor întreprinderi ruseşti, Gerhard Schröder, de asemenea foarte implicat în Nord Stream AG - gazoductele controversate dintre Rusia şi Germania - a întârziat să demisioneze din diverse funcţii.

”Nu voi renunţa la posibilităţile mele de discuţie cu preşedintele (rus Vladimir) Putin”, sublinia la 10 iulie, în cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung, fostul cancelar, în perioada 1998-2005.

În Germania, predecesorului Angelei Merkel i s-au retras avantajele de fost cancelar, iar acesta a fost părăsit de către anturajul său.

Gerhard Schröder, care s-a împrietenit la începutul anilor 2000 cu Vladimir Putin, pe care-l cataloga în 2004 drept ”perfect democrat”, este ameninţat cu sancţiuni de către Parlamentul European.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”