
„Sper că nu există oameni care încă mai speră într-un miracol”/Fostul șef al Armatei Ucrainei, Valeri Zalujnîi, îndeamnă Kievul să accepte o realitate dură
Ucraina ar trebui să abandoneze orice idee de a-și restabili frontierele fixate odată cu prăbușirea regimului sovietic în 1991 sau chiar pe cele care datează de la invazia rusă la scară largă din 2022, a declarat joi fostul comandant al Forțelor Armate Ucrainene, Valeri Zalujnîi, actual ambasador la Londra, scrie Reuters.
Zalujnîi a fost înlocuit din funcția de comandant suprem în februarie 2024, după luni de neînțelegeri între el și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Liderul de la Kiev și alte personalități publice au solicitat de mult timp evacuarea forțelor ruse și revenirea la frontierele post-sovietice ale Ucrainei din 1991, inclusiv peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.
Însă, pe măsură ce eforturile din ultimele luni s-au concentrat pe lansarea discuțiilor pentru a asigura o încetare a focului, declarațiile publice ale Kievului au fost mai moderate în ceea ce privește cedarea teritoriului.
„Sper că nu există oameni în această sală care încă mai speră într-un fel de miracol sau semn norocos care va aduce pacea în Ucraina, frontierele din 1991 sau 2022 și că va exista o mare fericire după aceea”, a declarat Zalujnîi la un forum din Kiev, citat de site-ul de știri RBK Ukraine.
„Opinia mea personală este că inamicul are încă resurse, forțe și mijloace pentru a lansa lovituri pe teritoriul nostru și pentru a încerca operațiuni ofensive specifice”.
Zalujnîi a declarat că Rusia poartă un război de uzură de un an și, având în vedere forțele reduse ale Ucrainei și circumstanțele economice dificile, singura sa speranță este să se bazeze pe tehnologie avansată.
„Putem vorbi doar despre un război de supraviețuire de înaltă tehnologie, în care se utilizează un minim de mijloace economice pentru a obține un beneficiu maxim”, a spus Zalujnîi.
Sondajele de opinie arată că fostul comandant al armatei ucrainene se numără printre cele mai populare personalități publice din Ucraina.
Sondajele arată, de asemenea, că popularitatea lui Zelenski a crescut de la confruntarea sa cu președintele american Donald Trump, în cadrul unei întâlniri la Casa Albă, din luna februarie.
În contextul în care Trump încearcă să exercite presiuni atât asupra Moscovei, cât și asupra Kievului pentru a pune capăt conflictului, Ucraina a acceptat să inițieze negocieri directe cu Rusia, dar dorește mai întâi un armistițiu de cel puțin 30 de zile.
În absența acordului Rusiei privind încetarea focului, Uniunea Europeană a impus săptămâna aceasta noi sancțiuni împotriva Moscovei.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că discuțiile privind memorandumul pe care intenționează să îl redacteze împreună cu Ucraina vor include principiile unei soluții, precum și calendarul și definițiile unui eventual armistițiu, inclusiv durata acestuia.