''Spionarea'' campaniei electorale: Donald Trump a dat ordin serviciilor de informaţii să coopereze

''Spionarea'' campaniei electorale: Donald Trump a dat ordin serviciilor de informaţii să coopereze

Preşedintele american Donald Trump a dat ordin joi comunităţii de informaţii din SUA ''să coopereze pe deplin'' cu ancheta ministrului justiţiei William Barr privind ''spionarea'' campaniei sale electorale pentru scrutinul prezidenţial din 2016, informează AFP.

Potrivit Reuters, Trump a ordonat comunităţii de informaţii să colaboreze cu ministrul Barr în examinarea evenimentelor care au determinat FBI să deschidă o anchetă privind legăturile dintre echipa sa de campanie şi Rusia.

Preşedintele a cerut o ''cooperare rapidă şi deplină'' în ancheta condusă de Bill Barr asupra ''activităţii de supraveghere a alegerilor prezidenţiale din 2016'', a declarat purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei, Sarah Sanders, într-un comunicat. Bill Barr ''are puterea absolută'' de a declasifica orice informaţie pertinentă, a subliniat ea.

Această iniţiativă intervine în timp ce administraţia Trump a refuzat să coopereze cu anchetele parlamentare lansate de democraţi în Congres.

Ministrul justiţiei Bill Barr încearcă să stabilească dacă supravegherea de către poliţia federală americană (FBI) a campaniei lui Donald Trump a fost justificată.

FBI a deschis în iulie 2016 o anchetă asupra ingerinţelor Moscovei în campania prezidenţială, care apoi a cercetat presupusele contacte între anturajul candidatului republican şi Moscova.

În mai 2017, procurorul special Robert Mueller a fost desemnat pentru a investiga cu privire la suspiciunile de complicitate vizându-l pe preşedinte, care nu a încetat să denunţe o ''vânătoare de vrăjitoare'' ilegală.

Pentru Donald Trump, supravegherea campaniei sale se aseamănă cu ''spionajul'', el calificând ancheta rusă drept ''trădare''.

Campania prezidenţială a lui Donald Trump a fost ''spionată'', a declarat Bill Barr în cursul audierii în Senat în aprilie. ''Cred că a fost spionaj. Întrebarea este de a şti dacă a fost justificat. Nu spun că nu a fost, dar trebuie să verific'', a adăugat el.

În raportul său publicat la sfârşitul lunii aprilie, după aproape doi ani de investigaţii, procurorul special Robert Mueller a indicat că a avut loc o ingerinţă a Rusiei la prezidenţialele din SUA din 2016, dar a ajuns la concluzia că echipa de campanie a lui Donald Trump nu a cooperat cu Moscova.

Totuşi, fostul şef al FBI s-a ferit să-l exonereze în totalitate pe preşedintele american, suspectat de obstrucţionarea justiţiei, subliniind că intră în competenţa Congresului să ancheteze acest aspect.

Miliardarul republican nutreşte suspiciuni că administraţia democratică a lui Barack Obama a ordonat FBI să investigheze campania din 2016 pentru a încerca să-i submineze candidatura la prezidenţiale şi doreşte să-i facă să plătească pe cei pe care îi crede responsabili de aceasta.

Donald Trump este îndeosebi interesat de mandatele emise de o instanţă secretă care autorizează supravegherea puterilor străine şi a agenţilor acestora. Susţinătorii preşedintelui consideră că urmărind traseul mandatelor vor fi identificaţi cei responsabili de ancheta asupra Rusiei, care preocupă în continuare Washingtonul. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dovada măcelului din Ucraina / Ultimul a fost produs în 1961! / Da, Rusia chiar a scos de la „naftalină” depășitele tancuri sovietice T-62

2 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

3 ULTIMA ORĂ Prima evaluare independentă a pierderilor suferite de ruși în Ucraina!

4 Ucrainenii l-au ucis pe „comandantul Tik Tok”

5 VIDEO Noua realitate din Rusia...