Spitalele publice, plătite de CNAS mai mult pentru salarii, decât pentru servicii medicale. Concluziile unui studiu făcut pe ultimii șase ani

Spitalele publice, plătite de CNAS mai mult pentru salarii, decât pentru servicii medicale. Concluziile unui studiu făcut pe ultimii șase ani

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) plăteşte spitalele publice mai mult pentru salarii decât pentru servicii, arată studiul „Analiza performanţei economice şi operaţionale în sistemul de sănătate", realizat de Academia de Studii Economice din Bucureşti împreună cu Reţeaua de sănătate „Regina Maria".

Fondurile CNAS merg mai mult pe salarii decât pe tratamente FOTO Arhivă

Fondurile CNAS merg mai mult pe salarii decât pe tratamente FOTO Arhivă

Potrivit analizei, în perioada 2018-2024, cheltuielile Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) cu serviciile de sănătate au crescut cu 108% în preţuri curente şi cu 37% în preţuri constante. Drept urmare, ponderea în PIB a acestora a crescut de la 3,5% la 3,9%.

În cadrul cheltuielilor FNUASS, serviciile spitaliceşti au cea mai mare pondere, în 2024 fiindu-le alocat 46% din totalul plăţilor, potrivit Agerpres.

În 2024, valoarea plăţilor pentru servicii a fost de 16 miliarde de lei, iar cea pentru salarii - 15,5 miliarde de lei. În 2025, în ceea ce priveşte cheltuielile FNUASS, suma alocată plăţii personalului o depăşeşte pe cea alocată serviciilor, mai arată sursa citată.

În proiect au fost incluse 709 unităţi sanitare publice şi private: 353 publice şi 356 private.

În 2024, casele de asigurări de sănătate au contractat cu cele 709 spitale 121.000 de paturi, dintre care 72% pentru spitalizare continuă acuţi, 20% - spitalizare continuă cronici, iar restul - spitalizare de zi, arată analiza.

În total au fost 3,27 de milioane de cazuri de pacienţi acuţi, dintre care 95% în spitale publice, 390 de pacienţi cronici, dintre care 85% în spitale publice şi 6,3 milioane de servicii de spitalizare de zi, dintre care 79% în spitale publice.

Unităţile sanitare din eşantion au încasat din FNUASS 28 de miliarde de lei, egal distribuiţi între servicii şi plăţi salariale. În total 85% din fonduri au fost încasate de spitale publice , mai precizează studiul.

În acest sens, realizatorii analizei remarcă deficienţe majore ale mecanismelor de finanţare pentru servicii spitaliceşti.

În primul rând, spun ei, tarifele pe servicii sunt subdimensionate şi nu acoperă costurile furnizorilor, iar metodele de acoperire a diferenţei dintre costuri şi tarife duc la ineficienţă, diminuarea motivaţiei spitalelor publice de a-şi optimiza funcţionarea, inechitate între furnizori şi faţă de asiguraţi, dar şi periclitarea sustenabilităţii bugetare a FNUASS.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 AUDIO BREAKING „Am fost patru băieți la un șpriț” / Piedone recunoaște că înregistrarea asta e autentică!

2 BREAKING Piedone, pus sub control judiciar 60 de zile

3 Interesante amănunte... / Cam ăsta este simbolul rahatului care a sufocat România...

4 Hopa! / Cine este „prospătura” reținută la Atena alături de oligarhul Vladimir Plahotniuc

5 BREAKING Stenogramele care îl îngroapă pe Piedone! „Să stea cineva jos ca să mă ia să mă ducă în ce bucătărie consideră ei”