SRI s-a constituit parte civilă în dosarul Hexi Pharma pentru suma de 12.600 lei

SRI s-a constituit parte civilă în dosarul Hexi Pharma pentru suma de 12.600 lei

Serviciul Român de Informații (SRI) s-a constituit parte civilă în dosarul Hexi Pharma pentru suma de 12.600 lei, TVA inclusă, reprezentând contravaloarea contractului subsecvent nr. 90/3 din 26.01.2016, reziliat la data de 03.02.2016 de către Unitatea Militară 0502 București, precizează SRI pe pagina sa de Facebook.

În ceea ce privește Spitalul "Agrippa Ionescu", acesta a restituit către Hexi Pharma produsele achiziționate, drept pentru care respectiva societate a stornat facturile prin care se efectuase plata.

"La data de 11 august 2016, Hexi Pharma Co SRL a transmis confirmarea debitului de 12.314,16 lei față de unitatea noastră. În consecință, unitatea noastră spitalicească deține o creanță certă, lichidă și exigibilă, față de care Hexi Pharma Co SRL și-a manifestat disponibilitatea de a o plăti", se arată pe pagina de Facebook a SRI.

Pe 6 martie, compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru săvârșirea a 340 de infracțiuni de înșelăciune (dintre care șapte având consecințe deosebit de grave), uz de fals (61 acte materiale), precum și pentru participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

În același dosar au fost deferiți justiției directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (49 de acte materiale) și participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, precum și Mihai Leva, șef de producție al companiei, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (33 acte materiale) și complicitate la participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, în perioada 1 iunie 2010 — 16 mai 2016, Hexi Pharma a indus în eroare reprezentanții a 340 de unități sanitare "prin prezentarea ca adevărată a unor calități mincinoase ale produselor proprii", referitoare la concentrația substanțelor active și la eficiența biocidă, precum și prin utilizarea de mijloace frauduloase constând în etichete și alte înscrisuri ce atestă elemente de conformitate nereale, determinându-i în acest mod să încheie contracte de achiziție de produse biocide și pricinuindu-le o pagubă.

Totodată, în intervalul 12 octombrie 2012 — 9 martie 2016, Hexi Pharma a folosit la Comisia Națională pentru Produse Biocide 61 de înscrisuri (fișe de prezentare ale produselor proprii, fișe cu date de securitate și declarații de substanță activă) în vederea obținerii avizului de plasare pe piață a produselor, documente conținând mențiuni necorespunzătoare adevărului.

Romulus Varga, procuror șef al Secției de Urmărire Penală din cadrul Parchetului General, a declarat că prejudiciul în dosarul Hexi Pharma se ridică la 102 milioane lei, însă unele spitale s-au retras din dosar ca părți civile.

AGERPRES/(autor: Mihai Simionescu, editor: Florin Marin, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 „Atâția sâni am, atâția se văd. Parcă e mai rău să nu ai”

2 Injecția care rezolvă cea mai mare problemă a bărbaților, în pat. Medicii spun că nu are efecte secundare, iar rezultatul este garantat VIDEO

3 „Suntem deja aici. România nu va trebui să lupte ca Ucraina”

4 Foarte interesante amănunte!

5 „Gustul” manelelor și „lecția de manipulare a maselor cu Chris Martin”