„Stâlpii Creației”

„Stâlpii Creației”

Telescopul spațial James Webb a realizat cea mai clară și mai detaliată imagine a structurii cosmice cunoscută sub numele de Stâlpii Creației, o regiune din Nebuloasa Vulturul situată la circa 6.500 de ani-lumină de noi. Structura este formată din nori de gaze și praf cosmic, în interiorul căreia au loc procese de formare a stelelor.

Cele trei coloane ale structurii - de unde și denumirea, Stâlpii Creației, Pillars of Creation - sunt formate din gaze și praf interstelar, iar cu ajutorul instrumentelor din spectrul apropiat de infraroșu ale telescopului James Webb apar transparente, o imagine nemaivăzută până acum, relatează digi24.ro .

În colajul de mai jos NASA prezintă diferența dintre imaginea surprinsă de „bătrânul” telescop spațial Hubble (stânga, mult mai opacă) și cea realizată de James Webb (dreapta, care vede în „interiorul” coloanelor).

stalpii creatiei old new Sursă foto: NASA

Noua imagine a Stâlpilor Creației realizată de James Webb îi va ajuta pe oamenii de știință să revizuiască modelele de formare a stelelor prin identificarea mult mai precisă a unui număr mare de stele abia născute și a cantităților de gaze și praf din regiune. Cu timpul, ei vor înțelege mai bine cum se formează stelele, potrivit NASA.

Imaginea la rezoluție maximă poate fi descărcată de pe site-ul telescopului James Webb .

stalpii creatiei Stâlpii Creației, cea mai detaliată imagine de până acum, realizată de telescopul James Webb. Foto: NASA


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”