Statele blocului comunitar au aprobat noul acord privind transferul de date între UE și SUA

Statele blocului comunitar au aprobat noul acord privind transferul de date între UE și SUA

Un nou acord comercial privind transferul de date convenit între Comisia Europeană și SUA a fost validat vineri de statele blocului comunitar, astfel că înțelegerea va intra în vigoare de săptămâna viitoare, transmit agențiile Reuters și EFE.

Acordul, denumit 'Privacy Shield' (Scutul vieții private), îl înlocuiește pe cel precedent, cunoscut sub numele de 'Safe Harbour' (Portul Sigur), care a fost anulat anul trecut de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, fapt care a obligat executivul comunitar să negocieze cu Washingtonul un nou acord pentru a garanta o protecție mai bună a datelor.

Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Piața Digitală Unică, Andrus Ansip, și comisarul european pentru justiție, Vera Jourova, au asigurat că noul acord este 'fundamental diferit' față de cel anterior și garantează 'un nivel ridicat de protecție pentru persoane și certitudine juridică pentru companii', întrucât 'impune obligații clare și ferme companiilor care transferă date', precum Google, Facebook sau MasterCard.

Cei doi responsabili comunitari au subliniat că SUA au dat în scris UE garanții că accesul autorităților publice la date prin invocarea rațiunilor de siguranță națională și de respectare a legii va fi supus unor 'limitări clare, excepții și mecanisme de supraveghere', ei susținând că astfel este 'exclusă o supraveghere masivă a informațiilor cetățenilor comunitari'.

'Atât consumatorii cât și companiile pot avea încredere deplină în acest nou acord, ce cuprinde exigențele Curții de Justiție a UE', au indicat Andrus Ansip și Vera Jourova.

Anul trecut pe 26 mai plenul Parlamentului European a adoptat o rezoluție prin care semnalează 'deficiențele' acordului 'Safe Harbour', eurodeputații atrăgând atenția că acel acord ar fi permis autorităților americane să colecteze masiv în unele cazuri date personale, fără să se respecte criteriile de 'necesitate' și 'proporționalitate' cerute de Carta Drepturilor Fundamentale a UE.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

2 Greu de digerat / S-a aflat cum l-au prins polițiștii pe jurnalistul Pro TV Marius Buga

3 Foarte interesante amănunte...

4 Ce coace Ungaria? / Președintele Iohannis, atacat într-un ziar de casă al lui Viktor Orban

5 Ăsta pare unealta Moscovei / Zsolt Németh revine cu o nouă ațâțare după convocarea la MAE a ambasadorului Ungariei