Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Statele NATO încă nu s-au înțeles în problema controlului politic asupra scutului antirachetă (AFP)

Obiectivul NATO la Summitul de la Varșovia în ceea ce privește scutul antirachetă este 'să poată declara o capacitate operațională inițială', a declarat luni, la Bruxelles, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, citat de AFP.

El a recunoscut implicit că, cu patru zile înaintea summitului, încă nu există un acord unanim între cele 28 de state membre ale NATO pentru a declara la această reuniune că scutul antirachetă este subordonat de acum înainte, cel puțin în faza sa 'inițială', comandamentului Alianței.

Franța în special solicită garanții suplimentare că nu se va grăbi transferul deplin al scutului către autoritățile militare ale NATO, în lipsa controlului politic al celor 28 de state aliate. 'Astăzi, aceste capacități se bazează pe controlul și comandamentul SUA, deci nu putem vorbi despre apărare antirachetă a NATO', declară pentru AFP sub protecția anonimatului o sursă din anturajul ministrului francez al apărării, Jean-Yves Le Drian.

'Vom avea capacitate operațională completă numai atunci când vom fi mulțumiți de modalitățile de control politic' al scutului de către cele 28 de state membre ale Alianței, explică sursa de la Paris. Eventuala activare a sistemului pentru a opri un atac cu rachete, o decizie care va trebui luată într-un interval de câteva secunde, are 'consecințe strategice' semnificative pentru statele membre NATO, mai apreciază sursa franceză intervievată de AFP.

Acest aspect este 'evident important', a admis luni Stoltenberg. 'Trebuie să găsim modalitățile de a garanta controlul politic necesar, instrumentele de comandament și de control necesare, având totodată în vedere că dacă vom fi atacați cu rachete balistice, intervalul de timp disponibil pentru luarea deciziilor este foarte scurt (...) Este exact ceea ce examinăm în acest moment', a menționat secretarul general al NATO.

Pe de altă parte, el a reafirmat caracterul 'defensiv' al scutului antirachetă, insistând că el 'nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci a amenințărilor provenite din afara zonei euroatlantice'. 'Vorbim despre interceptoare (...) Interceptoarele nu sunt arme ofensive, ele nu transportă focoase (...), iar amplasamentul lor și legile fizice fac imposibilă interceptarea rachetelor balistice intercontinentale ruse', a explicat Stoltenberg.

Însă acest proiect al NATO realizat cu echipamente americane este perceput de Rusia drept o amenințare directă la adresa ei, Moscova invocând faptul că scutul antirachetă din Europa de Est ar afecta echilibrul strategic.

Tensiunile s-au amplificat după ce baza de la Deveselu (sudul României) a devenit pe 12 mai prima unitate din Europa unde este operațională o componentă terestră a scutului american antirachetă.

Sistemul de la Deveselu reprezintă faza a doua a scutului antirachetă și este compus din 24 de interceptoare SM-2 și dintr-un radar antibalistic Aegis Ashore, versiunea terestră a sistemului radar ce echipează navele flotei militare americane începând din anul 2004, componenta navală fiind prima fază a scutului.

Nave americane echipate cu sisteme Aegis patrulează permanent în Marea Mediterană începând din anul 2011, alte patru distrugătoare cu același tip de radar fiind dislocate la baza navală Rota, în Spania. În Turcia funcționează din anul 2012 un sistem Aegis pentru alertă timpurie, în timp ce un centru de comandă este operațional la baza americană de la Ramstein (Germania).

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dan Barna, ÎNGROPAT de RISE Project: A folosit aceleași scheme ca Dragnea!

2 DOCUMENT / Lovitură de teatru în Dosarul Vâlcov!

3 Ce vremuri...Însă, la unii, coafura rezistă...

4 Dan Turturică, șocat după dezvăluirile RISE despre Barna: „Șeful USR, partidul care a inițiat campania FărăPen…

5 BREAKING Site-ul RISE Project a căzut imediat după publicarea articolului despre Dan Barna!

recomandări

Te ia DNA: MIHAI LAURENTIU ALFRED

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum drona asta zboară cu super viteză prin clădiri abandonate