Statele Unite acuză pentru prima dată Rusia de comiterea unor crime împotriva umanității în Ucraina

Statele Unite acuză pentru prima dată Rusia de comiterea unor crime împotriva umanității în Ucraina

Vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris, a acuzat pentru prima dată Rusia de comiterea unor „crime împotriva umanităţii” în Ucraina, relatează AFP.

Kamala Harris la Conferința de Securitate de la Muenchen FOTO EPA-EFE

Kamala Harris, fostă procuroare, a enumerat, într-o intervenție la Conferinţei de Securitate de la Muenchen, infracţiunile atribuite regimului de la Moscova în Ucraina, printre care bombardamentele sistematice împotriva civililor şi infrastructurii esenţiale, cazurile de tortură şi violuri comise de soldații săi, dar și deportările de cetăţeni ucraineni în Rusia, inclusiv separarea a mii de copii ucraineni de familiile lor.

„Noi am examinat probele, cunoaştem normele juridice şi nu există niciun dubiu: acestea sunt crime împotriva umanităţii. Şi le spun tuturor celor care au comis aceste crime şi superiorilor sau complicilor lor la aceste crime: veţi fi traşi la răspundere”, a declarat Harris.

Vicepreședinta Statelor Unite a reafirmat că Washingtonul - principalul susținător cu arme al armatei ucrainene - va susţine Kievul „atât timp cât va fi necesar”.

Potrivit Departamentului american de Stat, Washingtonul a documentat peste 30.600 de cazuri de crime de război comise de către forţele ruse în Ucraina de la începutul invaziei lor, la 24 februarie 2022.

„Nu poate exista impunitate pentru aceste crime”, a afirmat secretarul de Stat Antony Blinken, citat într-un comunicat.

Kievul a solicitat înfiinţarea unui tribunal internaţional special pentru a-i judeca pe cei mai înalţi responsabili ruşi, dar forma sa exactă implică aspecte juridice complexe, notează AFP, potrivit Agerpres .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...