Statele Unite au returnat Cambodgiei 27 de artefacte furate, în valoare de 3,8 milioane de dolari

Statele Unite au returnat Cambodgiei 27 de artefacte furate, în valoare de 3,8 milioane de dolari

Statele Unite au returnat Cambodgiei 27 de antichităţi după ani de eforturi ale anchetatorilor din New York pentru recuperarea artefactelor traficate, relatează Reuters.

Evaluate la circa 3,8 milioane de dolari, aceste artefacte includ mai multe statui hinduse şi budiste, printre care o statuie din bronz reprezentându-l pe Buddha meditând pe un Naga, o statuie a zeului Shiva şi o sculptură budistă a Prajnaparamita.

"Repatrierea celor 27 de artefacte către poporul cambodgian restabileşte o legătură importantă între Angkor, era clasică a istoriei cambodgiene, şi obiceiurile şi credinţele sale moderne care, pentru prea mult timp, a fost tulburată de lăcomia traficanţilor de antichităţi", a declarat procurorul districtului Manhattan, Cy Vance Jr., într-un comunicat.

Ministrul Culturii din Cambodgia, Phoeurng Sackona, a declarat că antichităţile erau "sufletele lipsă" ale strămoşilor ţării.

Aceste artefacte cambodgiene se numără printre cele aproape 400 returnate către 10 ţări după investigaţiile efectuate de către Unitatea pentru Trafic de Antichităţi din Manhattan şi Departamentul pentru Securitate Internă din SUA.

Autorităţile americane au returnat săptămâna trecută Thailandei două sculpturi din piatră, cu o greutate de 680 de kilograme, furate în urmă cu zeci de ani, care fuseseră expuse într-un muzeu din San Francisco. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Zvon...

2 Țoapa va vomita mătrăgună! / Primele imagini cu iubita lui Reghecampf!

3 „La noi nu e fabrică!” / Factură de infarct la electricitate primită de un prahovean

4 Un sondaj care ar trebui să dea de gândit celor de la USR / Ce ar vota cei mai mulți români

5 Zvon...