Statele Unite caută un virus informatic chinez considerat o „bombă cu ceas”: Îngrijorările administrației Biden

Statele Unite caută un virus informatic chinez considerat o „bombă cu ceas”: Îngrijorările administrației Biden

Serviciile secrete americane sunt îngrijorate de un virus informatic care ar putea pune obstacole armatei americane, mai ales în cazul unui atac al Chinei împotriva Taiwanului.

FOTO Arhivă

„Este o bombă cu ceas”, rezumă o sursă parlamentară pentru „The New York Times” (NYT) pe tema codului informatic malițios care ar fi fost infiltrat deja de hackeri ce au legături cu armata chineză.

Potrivit NYT, preluat de AFP, agențiile de informații de la Washington încearcă să depisteze aceste virus care ar fi fost plasat în reţelele ce controlează infrastructuri critice ale armatei americane.

Cunoscută încă din luna mai, această breşă informatică este mai gravă şi mai îngrijorătoare decât părea iniţial, spun oficiali din armata şi serviciile secrete americane intervievaţi de cotidianul newyorkez.

Administrația Biden crede că hackeri care au legătură cu armata chineză au instalat acest virus informatic pentru a-l activa în cazul unui conflict armat, de exemplu în jurul Taiwanului.

Deşi codul maliţios nu a fost detectat în sistemele informatice clasificate, totuși oficialii americani sunt îngrijorați că, odată activat, ar putea perturba reţelele de electricitate, apă potabilă şi comunicaţii care alimentează bazele militare ale Statelor Unite, ceea ce ar putea împiedica deplasarea trupelor.

Sursele citate de NYT emit şi o altă teorie, și anume că regimul de la Beijing speră ca, prin perturbarea infrastructurilor, americanii să fie prea concentraţi pe această problemă internă pentru a mai acorda atenţie unui conflict în afara graniţelor lor.

Mai mult de zece experți și oficiali din administrația Biden au declarat că eforturile de a depista şi elimina virusul informatic este „în curs de desfăşurare de ceva timp”.

La sfârşitul lunii mai, agenţiile de securitate informatică ale Statelor Unite şi ale aliaţilor au acuzat un „actor cibernetic” sponsorizat de China că s-ar fi infiltrat în „infrastructurile critice” americane, acuzaţii respinse vehement de regimul de la Beijing.

Potrivit Microsoft, grupul aflat în spatele atacului, Volt Typhoon, era activ de la jumătatea anului 2021, vizând, printre altele, infrastructuri critice de pe Insula Guam, care găzduieşte o importantă bază militară americană în Oceanul Pacific. După mai bine de un an de muncă, oficialii americani încă nu cunosc amploarea totală a acestei breșe informatice, notează NYT.

Administraţia Biden „lucrează fără încetare pentru a apăra Statele Unite de orice perturbare a infrastructurii critice, inclusiv prin coordonarea eforturilor inter-agenţii pentru a proteja sistemele de apă, conductele, sistemele feroviare şi de aviaţie, printre altele”, a dat asigurări pentru cotidianul newyorkez un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat