
Statele Unite iau în considerare retragerea trupelor din Europa: „Vom avea aceste conversații în structura NATO”
Statele Unite vor începe în acest an discuțiile cu aliații săi europeni în legătură cu reducerea forțelor americane din Europa, potrivit lui Matthew Whitaker, ambasadorul SUA la NATO.
Donald Trump a atacat în mod repetat țările NATO pentru că nu reușesc să îndeplinească obiectivul privind cheltuielile de apărare de cel puțin 2% din PIB, susținând că disparitatea reprezintă o povară nedreaptă pentru Statele Unite. Rugat să comenteze un raport potrivit căruia președintele SUA ia în considerare retragerea trupelor din Europa, Whitaker a declarat că „nu s-a stabilit nimic”, dar a spus că aliații sunt pregătiți să aibă această discuție .
„Dar de îndată ce o vom face, vom avea aceste conversații în structura NATO”, a spus acesta, potrivit The Telegraph .
„Cu siguranță va fi după summitul NATO (de la Haga, din 24-25 iunie), cândva ulterior în cursul anului vom începe aceste discuții”, a adăugat Matthew Whitaker în timpul unei conferințe desfășurate în Estonia.
În luna februarie, șeful Pentagonului, Pete Hegseth, le-a transmis țărilor aliate că „realități strategice dure împiedică Statele Unite ale Americii să se concentreze în primul rând pe securitatea Europei”.
Asemenea comentarii au alimentat temerile europenilor legate de angajamentul SUA față de Alianța Nord-Atlantică, alături de amenințările președintelui Donald Trump conform cărora țara sa nu va proteja țările membre NATO care alocă prea puține fonduri pentru apărare.
La începutul lunii aprilie, NBC News, citând surse americane și europene, a relatat că oficiali din Departamentul Apărării al SUA iau în considerare retragerea a 10.000 de soldați americani staționați în Europa de Est . Acești 10.000 ar face parte din cei 20.000 de soldați suplimentari desfășurați de administrația fostului președinte american Joe Biden pentru a consolida protecția Europei de Est după începerea invaziei ruse în Ucraina, în 2022.
Aproximativ 100.000 de soldați americani sunt prezenți în Europa, dintre care puțin peste 65.000 permanent, potrivit datelor Pentagonului.
În martie, The Telegraph a dezvăluit că președintele american a luat în considerare retragerea a aproximativ 35.000 de membri activi ai personalului din Germania. Trump ar lua în considerare repoziționarea unor trupe în Europa pentru a fi mai aproape de țările NATO care și-au majorat cheltuielile de apărare pentru a-și îndeplini obiectivele.
În timpul primului său mandat, Trump a ordonat retragerea a aproape 12.000 de soldați din Germania, unde SUA aveau mai multe facilități militare importante, inclusiv baza aeriană Ramstein, sediul Comandamentului european al SUA. Dar mișcarea a fost oprită de Joe Biden pe fondul unor critici generalizate din partea Congresului.
Sursa: adevarul.ro