Steaua misterioasă "Tabby" - Ipoteza unei structuri extraterestre, definitiv eliminată

Oamenii de ştiinţă au eliminat definitiv ipoteza unei infrastructuri extraterestre uriaşe aflate în jurul misterioasei stele "Tabby", avansată în trecut pentru a explica puternicele variaţii de luminozitate ale sale, uneori bruşte şi de durată, care sunt de acum înainte atribuite unor nori de praf cosmic, informează AFP miercuri.

În octombrie 2015, astronomul american Jason Wright de la Universitatea de Stat Pennsylvania, a generat titluri majore în presa internaţională după ce a sugerat că acel fenomen straniu ar putea fi explicat prin prezenţa unei sfere Dyson, o megastructură alcătuită din sateliţi solari, construită de o civilizaţie extraterestră pentru a capta energia unei stele.

A fost nevoie de mai multe luni de observaţii pentru ca o echipă formată din peste 200 de astrofizicieni să respingă această ipoteză.

"Praful este cauza cea mai probabilă pentru aceste variaţii de luminozitate a stelei", a explicat Tabetha Boyajian, profesor la Universitatea de Stat Lousiana şi coordonatoarea noului studiu, ce a fost publicat miercuri în The Astrophysical Journal Letters.

Sursa foto: LSU News / Twitter

"Noile date culese în timpul observaţiilor au relevat diverse culori ale luminii, blocate pe diferite intensităţi. Acest fapt înseamnă că ceea ce trece între noi şi stea nu este deloc opac, eliminând astfel ipoteza unei megastructuri extraterestre sau a unui corp planetar interpus", a precizat Tabetha Boyajian, al cărei prenume a reprezentat sursa de inspiraţie pentru porecla "Tabby" atribuită acestei stele, cunoscută sub denumirea ştiinţifică KIC 8462852.

Steaua în cauză, considerată de cercetători "cea mai misterioasă din Univers", se află la o distanţă de peste 1.000 de ani-lumină faţă de Terra. Cu aproximativ 50% mai mare decât Soarele, ea este şi mai fierbinte cu 1.000 de grade Celsius în comparaţie cu astrul nostru.

Deşi oamenii de ştiinţă au îndepărtat ipoteza unei structuri uriaşe extraterestre, "cele mai recente observaţii ar putea reprezenta, de asemenea, semnătura altor fenomene naturale", a declarat astrofizicianul Jason Wright, unul dintre coautorii studiului.

"Există anumite modele matematice, simulând materialele circumstelare, precum exocometele, aflate pe orbita unei stele, care par să corespundă unor date pe care le-am cules", a adăugat el.

Steaua "Tabby" a fost descoperită cu ajutorul telescopului spaţial Kepler, construit de NASA cu scopul de a detecta exoplanete, atunci când acestea trec prin faţa stelelor lor, reducându-le momentan luminozitatea.

Peste 1.700 de persoane au donat în total 100.000 de dolari pe platforma de finanţare participativă Kickstarter pentru ca oamenii de ştiinţă să monitorizeze şi să analizeze în continuare această stea.

Astronomii de la Observatorul Las Cumbres din California au studiat steaua "Tabby" din martie 2016 până în decembrie 2017.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 AUDIO Acesta este Ponta, oameni buni! Sebastian Ghiță: „I-am zis lu Ponta, bă, o fut pe mă-ta, te duci pe stic…

2 Se prăbușește regimul! Surse PSD: Dragnea a angajat în administrația centrală peste 3500 de apropiați ai inter…

3 Furtună la TAROM / Pilotul Emil Dobrovolschi critică schimbarea Mădălinei Mezei de la șefia TAROM și numirile po…

4 VIDEO Pe ăsta îl saltă primul! S-a autodenunțat în direct! S-a dus acasă la fosta șefă TAROM! „M-am întâlnit c…

5 VIDEO De ce nu-l reține DNA pe acest infractor? Acestea sunt imaginile de la întâlnirea Cuc-Mezei din fața cas…

recomandări

Te ia DNA: Danut Groza

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se fabrică manual o sticlă din nisip la peste 1000 de grade