Stelian-Cristian Ion, propus ministru al Justiţiei (fişă biografică)

Stelian-Cristian Ion, propus ministru al Justiţiei (fişă biografică)

Comitetul Politic al USR a validat, la 17 octombrie 2021, lista miniştrilor propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş şi programul de guvernare cu care se va prezenta în Parlament. Stelian-Cristian Ion a fost propus ministru al Justiţiei.

Deputatul USR Stelian-Cristian Ion s-a născut la 24 iunie 1977, la Constanţa, potrivit CV-ului publicat pe site-urile www.cdep.ro şi www.usr.ro .

A urmat cursurile Liceului Teoretic Ovidius, profil matematică-fizică (1992-1996) şi pe cele ale Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti (1997-2001), conform www.cdep.ro .

Este membru în Baroul Constanţa. Din 2004 este avocat pledant, definitiv, iar din 2010 deţine competenţa în instanţe de orice grad. A fost avocat (2002-2016) în cadrul Cabinetului individual de avocat "Cristian Ion".

Este membru al partidului Uniunea Salvaţi România (USR). În urma Congresului USR PLUS din 3 octombrie 2021, Stelian Ion a fost ales membru în Biroul Naţional.

A înfiinţat, în 2016, la Constanţa, asociaţia Verde Urban, împreună cu un grup de avocaţi, economişti şi ingineri, care luptă pentru respectarea şi îmbunătăţirea reglementărilor urbanistice, pentru protecţia mediului, împotriva abuzurilor administraţiei publice şi pentru creşterea gradului de implicare civică a cetăţenilor, notează www.usr.ro .

În urma alegerilor legislative din noiembrie 2016, a fost ales deputat în circumscripţia electorală nr. 14 Constanţa pe listele USR. În mandatul 2016-2020, a fost vicelider (sept. 2018 - sept. 2019; febr. - dec. 2020) şi lider (sept. 2019 - febr. 2020) al Grupului parlamentar al USR; membru în Comisia permanentă juridică, de disciplină şi imunităţi, vicepreşedinte (din oct. 2017) al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei şi membru supleant în Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial. A fost, de asemenea, secretar al Comisiei de validare. Membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Letonia, al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Macedonia şi al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Slovenia. Mandatul său s-a încheiat la 18 decembrie 2020, când şi-a depus demisia, alături de mai mulţi deputaţi, care au demisionat înainte de terminarea mandatului, pentru a nu beneficia de pensii speciale, notează www.cdep.ro .

La 21 decembrie 2020, i-a fost validat noul mandat de deputat, în urma alegerilor legislative, fiind reales în circumscripţia electorală nr. 14 Constanţa, pe listele Alianţei USR PLUS.

A candidat la alegerile locale din 27 septembrie 2020, pentru funcţia de primar al Constanţei, din partea Alianţei USR PLUS.

Stelian-Cristian Ion a fost propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei în Cabinetului Florin Cîţu, lista şi programul de guvernare fiind depuse la Parlament la 23 decembrie 2020. În aceeaşi zi, a preluat mandatul de ministru.

La 1 septembrie 2021, premierul Florin Cîţu a decis revocarea din funcţie a lui Stelian Ion. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Cristian Anghelache, editor online: Andreea Preda)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...