Stenograma discuției în care Patriarhul Constantinopolului l-a contrat pe Patriarhul Rusiei pe tema Bisericii din Ucraina

Stenograma discuției în care Patriarhul Constantinopolului l-a contrat pe Patriarhul Rusiei pe tema Bisericii din Ucraina

Publicația religioasă greacă Orthodoxia.info, citată de G4Media.ro, a publicat fragmente din procesul-verbal al unei întâlniri care a avut loc, pe 31 august, la Istanbul, între Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, şi Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, iar din stenograma respectivă reiese că patriarhul rus a încercat să-l convingă pe Bartolomeu că, prin intenţia de a obţine independenţă faţă de Moscova pentru biserica ortodoxă ucraineană, conducerea de la Kiev nu vrea altceva decât să rămână la putere.

“Ucrainenii nu se simt confortabil sub conducerea Rusiei și doresc să fie complet liberi în sens religios și politic și, prin urmare, au cerut bisericii mamei să-i ajute” – a afirmat Bartolomeu, potrivit stenogramei publicate de UKRAINSKA PRAVDA și citate de Rador.

Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului a adăugat că, în afară de fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici, cu care s-a întâlnit în urmă cu zece ani, “toți ceilalți lideri ucraineni au fost să ceară Patriarhiei Ecumenice autocefalie pentru biserica ortodoxă din Ucraina”. Bartolomeu a amintit că actualul președinte ucrainean, Petro Poroșenko, și Parlamentul de la Kiev au adoptat inclusiv un apel în acest sens.

Potrivit stenogramei, replica patriarhului Kirill către Bartolomeu a fost următoarea: “Sfinţia voastră, toți cei pe care i-ați menționat reprezintă aceeași forță politică”. “Dar ei sunt reprezentanți ai poporului ucrainean” – a reacţionat Bartolomeu. “Ei nu sunt reprezentanți ai poporului și au obţinut puterea printr-o lovitură de stat, în timpul Maidanului. Aceştia vor autocefalie pentru a-şi consolida puterea, pe care au pus mâna ilegal. Poporul îi va înlătura și îi va da jos de la conducerea ţării, așa că ei nu vor altceva decât să obţină autocefalia pentru a rămâne la putere, cu sprijinul autorității Patriarhiei Ecumenice” – a mai declarat Kirill al Rusiei.

Patriarhul Ecumenic i-a reamintit Patriarhului Moscovei că atât el, cât și Mitropolitul Ilarion (Ilarion Alfeev de Volokolamsk, membru al Sfȃntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse şi şef al Departamentului de relații externe al Patriarhiei Ruse, n.red), prezent şi el la întâlnire, nu pot vizita Ucraina și că preoţii ucraineni nu se roagă pentru el în timpul slujbelor. “Credeți că aceasta nu este o problemă? Nu este aceasta o dovadă convingătoare că nu sunteți întâmpinaţi cu bunăvoință?” – l-a întrebat Bartolomeu pe Kirill.

“Sfinţia Voastră, asociați aceste chestiuni cu atitudinea poporului ucrainean față de mine sau cu atitudinea puterii politice actuale? Cred că acestea sunt două lucruri diferite. Astăzi, această forță politică, reprezentantă a doar 8% din populație, este împotriva mea, dar poporul Ucrainei mă susține în rugăciuni” – a răspuns patriarhul Rusiei.

Publicația religioasă greacă Orthodoxia.info mai menționează că Bartolomeu I al Constantinopolului a recurs la un ton deosebit de dur când i s-a adresat mitropolitului rus Ilarion, pe care l-a acuzat de minciună, după ce acesta a sugerat într-un interviu că “guvernul ucrainean ar putea mitui Patriarhia Ecumenică”. “Aţi afirmat că președintele Poroșenko a mituit Patriarhia Ecumenică. Vă întreb direct dacă puteţi dovedi acest lucru. Dacă nu poți, înseamnă că defăimaţi Biserica Mamă și veţi fi blestemat” – a declarat Bartolomeu, adresându-i-se mitropolitului rus Illarion, adăugând: “Este de neiertat când minţiţi în mod intenţionat”.

În replică, mitropolitul rus Ilarion a afirmat că, în interviul respectiv, nu a menționat numele lui Petro Poroşenko. “Am spus că schismaticii care vin la Patriarhia Ecumenică ne sunt cunoscuți și că aceştia nu vin cu mâna goală” – a declarat mitropolitul rus. Replica Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a fost următoarea: “Totul îmi este clar”.


Patriarhul Bartolomeu (Dr.) l-a înfruntat pe Patriarhul Kirill (st.)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cel mai prost interlop din România! / El este dobitocul arestat după ce și-a uitat pistolul în cabina de p…

2 Așa o fi?

3 Se strânge lațul / Live Science: Cercetătorii au recuperat secvențe genetice ale coronavirusului șterse în secre…

4 Așa o fi? Atât de grav?

5 VIDEO Faza asta este de la Galați...