Stephen Biegun, emisarul pentru Coreea de Nord, numit nr. 2 al diplomaţiei americane

Stephen Biegun, emisarul pentru Coreea de Nord, numit nr. 2 al diplomaţiei americane

Emisarul SUA pentru Coreea de Nord, Stephen Biegun, a fost numit joi nr. 2 al diplomaţiei americane de Donald Trump, păstrând şi misiunea dificilă de a relansa negocierile privind dezarmarea nucleară a Phenianului, relatează AFP.

Diplomatul respectat în vârstă de 56 de ani, a cărui nominalizare trebuie să fie validată de Senat, îi va succeda astfel lui John Sullivan în postul de secretar de stat adjunct, care ar urma să devină ambasador al SUA în Rusia. Biegun va deveni primul adjunct al şefului diplomaţiei americane, Mike Pompeo.

Stephen Biegun a fost numit reprezentant special pentru Coreea de Nord în august 2018, pe când era vicepreşedinte pentru afaceri internaţionale al constructorului de automobile Ford. Însă republicanul a făcut parte din echipa de securitate naţională a preşedintelui George W. Bush la începutul anilor 2000 şi a fost consilier pentru politica externă pentru mai multe personalităţi conservatoare.

În pofida lipsei de progrese în negocierile cu Phenianul, în special după eşecul răsunător al celui de al doilea summit între Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un din februarie de la Hanoi, emisarul şi-a construit o reputaţie de diplomat serios şi solid.

Omologii săi şi interlocutorii străini, precum şi specialiştii în dosarul nord-coreean, îi apreciază gândirea structurată şi lucidă, într-o administraţie Trump considerată "disfuncţională" de cancelariile ţărilor aliate. Rarele sale luări de cuvânt publice sunt atent analizate pentru a sesiza nuanţele strategiei guvernului american, dincolo de declaraţiile liderului de la Casa Albă care pune accent pe "prietenia" sa cu Kim Jong Un şi încearcă să minimizeze impasul actual.

Apropierea de Coreea de Nord, care se anunţa drept principalul succes al miliardarului republican în materie de politică externă, bate pasul pe loc.

Steve Biegun, care nu s-a putut întâlni faţă în faţă cu omologii săi nord-coreeni decât de câteva ori, s-a întors cu mâna goală de la o reuniune de la începutul lui octombrie în Suedia. Aceste discuţii aşteptate de luni de zile de partea americană pentru a reînnoda dialogul s-au terminat cu un nou eşec, atribuit de Phenian Washingtonului.

Un diplomat care a discutat recent cu el a vorbit despre o anumită "frustrare" din partea emisarului, conştient că situaţia actuală nu se poate prelungi la nesfârşit.

Numirea sa ca nr. 2 al Departamentului de Stat este cu atât mai importantă cu cât Mike Pompeo este dat adesea pe picior de plecare, întrucât ar intenţiona să obţină un post de senator în 2020. Secretarul de stat adjunct ar putea exercita atunci un interimat sensibil cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale americane, comentează AFP.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”