Steve Bannon, patru luni de închisoare. Fostul consilier al lui Trump a fost condamnat pentru sfidarea Congresului

Steve Bannon, patru luni de închisoare. Fostul consilier al lui Trump a fost condamnat pentru sfidarea Congresului

Fostul strateg al lui Trump, Steve Bannon, a criticat „regimul Biden”, după ce a fost condamnat la patru luni de închisoare pentru sfidarea Congresului, transmite BBC.

Foto EPA EFE

Bannon, în vârstă de 68 de ani, a fost condamnat în iulie pentru două capete de acuzare - pentru că a refuzat să ofere mărturii sau documente unei comisii care cercetează revolta din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA.

Pe lângă închisoare, Bannon trebuie să plătească acum o amendă de 6.500 de dolari. El a negat că ar fi comis orice ilegalitate.

Judecătorul Carl Nichols a spus că Bannon va fi eliberat deocamdată, în timp ce se jduecă apelul.

„Astăzi a fost ziua judecății mele de către judecător”, a spus Bannon reporterilor imediat după pronunțarea sentinței. „Vom avea un apel viguros”.

Referindu-se la alegerile intermediare din SUA, el a adăugat: „Pe 8 noiembrie vom avea o judecată asupra regimului ilegitim Biden”. Bannon a făcut în mod repetat declarații similare în trecut și a susținut în mod fals că Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din 2020.

La câteva ore după ce Bannon a fost condamnat, Trump a primit în mod oficial propria sa citație legală de la comisia care anchetează evenimentele de la 6 ianuarie, prin care i se ordonă să depună mărturie în fața congresului despre revolta de la Capitoliu.

La fel ca și Bannon, Trump s-ar putea confrunta cu acuzații penale dacă nu respectă citația.

Bannon a fost un jucător cheie în campania electorală de succes a lui Trump din 2016 și mai târziu a preluat rolul de strateg șef la Casa Albă. A părăsit această poziție în urma unui miting violent de extremă-dreaptă la Charlottesville, Virginia, în august 2017. Chiar și după plecarea sa, podcasterul combativ a fost considerat un aliat de top al lui Trump.

Relația dintre cei doi a fost însă uneori complicată. După publicarea din 2018 a cărții „Fire and Fury” a jurnalistului Michael Wolff – care i-a atribuit lui Bannon o serie de declarații controversate – Donald Trump l-a dezavuat, spunând că „a plâns când a fost concediat și a implorat să-și păstreze poziția” și s-a referit la el ca „Sloppy Steve”.

În urma revoltei din 6 ianuarie 2021, Bannon nu s-a conformat unei somații - cunoscută sub denumirea de citație - care solicita mărturie și înregistrări despre eforturile lui Trump și ale aliaților săi politici de a anula rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020, precum și despre evenimentele care au dus la asaltarea Congresului.

Procurorul JP Cooney a declarat vineri că Steve Bannon „s-a ascuns în spatele unui presupus privilegiu executiv pentru a sfida Congresul”.

„Trebuie să fie clar pentru public... că nimeni nu este mai presus de lege”, a adăugat Cooney.

Înainte de pronunțarea sentinței lui Bannon, procurorii au susținut că acest refuz de a se conforma „a exacerbat atacul asupra Capitoliului” și că „continuă să rețină ilegal documente și mărturii care pot ajuta ancheta autorizată a comisiei să afle ce a dus la evenimentele din 6 ianuarie."

Avocații lui Bannon au caracterizat cazul ca fiind motivat politic și au spus că el încearcă să negocieze - mai degrabă decât să ignore - citațiile. Ei au adăugat că el crede că termenele limită din citație sunt flexibile.

Judecătorul Nichols a fost parțial de acord, spunând că se pare că Bannon urmărea sfaturi juridice și că „nu a ignorat complet citația sau nu a eșuat în a comunica cu comitetul”.

Avocatul apărării David Schoen - care l-a reprezentat pe Trump în cel de-al doilea proces de destituire la Senatul SUA - a spus că Bannon acționează „din principiu”. De asemenea, el i-a acuzat pe procurori că sunt „zeloși” pentru a face din Bannon „ un trofeu”.

„Sincer, domnul Bannon nu ar trebui să-și facă scuze”, a spus Schoen. „Nu este nimic aici de descurajat. Nu este nimic aici de pedepsit."

Președintele Joe Biden a refuzat să comenteze reporterilor de la Casa Albă, spunând: „Nu am niciodată o reacție la Steve Bannon”.

În propriul memorandum de condamnare, apărarea a spus că clientul lor ar trebui condamnat doar la probațiune și a declarat că acuzațiile de sfidare a Congresului sunt rare. Alți doi înalți oficiali ai administrației Trump, șeful de cabinet Mark Meadows și adjunctul său, Dan Scavino Jr, nu au fost acuzați după ignorarea citațiilor comisiei.

Într-un caz separat, Bannon se confruntă, de asemenea, cu acuzații separate de fraudă, conspirație și spălare de bani la New York, după ce a fost acuzat că a înșelat donatorii la o strângere de fonduri menită să-l ajute pe pe Trump să construiască un zid la granița dintre SUA și Mexic.

El s-a confruntat anterior cu acuzații federale pentru aceleași fapte înainte de a fi grațiat de Donald Trump.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...