Ştirile despre o petrecere de Crăciun îl pun în dificultate pe premierul britanic Boris Johnson

Ştirile despre o petrecere de Crăciun îl pun în dificultate pe premierul britanic Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson este în dificultate după dezvăluirea unor informaţii despre o presupusă petrecere de Crăciun la care au participat anul trecut membri ai personalului său, încălcând interdicţiile de circulaţie, transmite miercuri dpa.

Oficiali de rang înalt din cancelaria lui Johnson glumeau despre petrecerea din Downing Street (reşedinţa oficială a prim-ministrului Regatului Unit - n. red.) cu câteva zile înainte de reuniunea festivă la care se pare că au participat.

Allegra Stratton, pe atunci secretară de presă a premierului, şi Ed Oldfield, consilier, precum şi alţi asistenţi ai lui Johnson au fost filmaţi glumind despre o petrecere "fictivă" în decembrie 2020.

Cancelaria premierului a insistat din nou, marţi, că nu a avut loc nicio petrecere şi că regulile pentru combaterea coronavirusului au fost respectate în permanenţă.

Liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, i-a cerut cu toate acestea lui Johnson "să recunoască şi să îşi ceară scuze", adăugând că pentru asistenţi "este ruşinos să mintă şi să râdă pe socoteala minciunilor respective".

În înregistrarea video obţinută de ITV News, Stratton răspunde la întrebări la o imitaţie de conferinţă de presă, pe 22 decembrie 2020, pe tema unei petreceri de Crăciun care ar fi avut loc în Downing Street în vinerea precedentă, data presupusei încălcări a restricţiilor. Oldfield o întreabă: "Am văzut afirmaţii pe Twitter că a fost o petrecere de Crăciun în Downing Street vineri seara, recunoaşteţi aceste informaţii?", la care secretara de presă răspunde: "Am plecat acasă". Ulterior, ea pare să se gândească la un posibil răspuns corect.

În timpul repetiţiei, filmată în cadrul unui plan - ulterior abandonat - ca Stratton să conducă informări de presă televizate, Oldfield insistă să i se răspundă. "Ar tolera prim-ministrul să se ţină o petrecere de Crăciun?", iar interlocutoarea sa întreabă la rândul ei "Care e răspunsul?". Personalul din sala presei pare să sugereze idei; cineva spune "nu a fost o petrecere, a fost brânză şi vin". "Brânză şi vin e în regulă? A fost o şedinţă de lucru", spune Stratton, în râsetele celor din încăpere.

Stratton observă apoi că "se înregistrează" şi adaugă: "Această petrecere fictivă a fost o şedinţă de lucru (...) şi nu a fost cu distanţare socială".

Înregistrarea a fost făcută în sala presei din Downing Street nr. 9, modernizată cu costuri de 2,6 milioane de lire pentru a găzdui emisiuni televizate, înainte de a se renunţa la acest plan.

Poliţia Metropolitană a confirmat că agenţii examinează înregistrarea video în legătură cu "presupuse încălcări" ale reglementărilor privind coronavirusul.

Ca reacţie la ştirea ITV, un purtător de cuvânt al cancelariei premierului a susţinut că "nu a fost nicio petrecere de Crăciun. Regulile pentru COVID au fost respectate în permanenţă".

Anterior, Johnson refuzase să repete ceea ce susţinea personalul său - că nu s-a ţinut o petrecere de Crăciun la Downing Street nr. 10 în timpul restricţiilor. Purtătorul său de cuvânt a insistat că "n-a fost nicio petrecere", dar premierul a refuzat să descrie evenimentul, în timpul unei vizite făcute marţi la o închisoare din Londra.

"Ce vă pot spune este că toate instrucţiunile au fost respectate, continuă să fie respectate", a declarat Johnson presei.

Întrebat dacă a anchetat personal, prim-ministrul a răspuns: "Sunt convins personal că instrucţiunile au fost urmate tot timpul". Ulterior, purtătorul său de cuvânt oficial a afirmat că "poziţia noastră nu s-a schimbat".

Oficialii britanici nu au explicat încă cum a respectat presupusa petrecere reglementările în vigoare la momentul respectiv, deşi au fost presaţi în acest sens după prima ştire apărută în cotidianul Daily Mirror.

Ziarul a afirmat că în Downing Street 10 au avut loc înainte de perioada sărbătorilor din 2020 două evenimente, inclusiv un discurs al lui Johnson în timpul interdicţiei de circulaţie din noiembrie.

Conform relatărilor dezminţite oficial, la petrecerea din decembrie a personalului s-au organizat jocuri, s-au servit mâncare şi băutură, iar distracţia a continuat până după miezul nopţii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Foarte interesante amănunte...