ŞTIRILE SERII - ECONOMIC - 28 FEBRUARIE

ŞTIRILE SERII - ECONOMIC - 28 FEBRUARIE

* Banca Naţională a României aşteaptă o solicitare de aviz cu privire la proiectul de lege referitor la rezerva de aur, iar acesta va fi însoţit de un amplu document de explicaţii şi atunci nu este corect ca voci de la BNR să înceapă să-şi spună părerea în spaţiul public înainte de a pleca acest document, a declarat pentru AGERPRES Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR).

* Rezerva internaţională de aceea se cheamă rezervă internaţională pentru a putea fi văzută şi certificată de către pieţele internaţionale, a afirmat joi Valentin Lazea, economist şef Banca Naţională a României, întrebat despre propunerea legislativă referitoare la repatrierea rezervei de aur a României.

* Marii contribuabili cu datorii de până la 500.000 de lei nu vor mai figura pe lista restanţierilor publicată trimestrial de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), potrivit unui proiect de Ordin publicat joi.

* Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarniţa - Lăpuşteşti este obligatorie pentru stabilitatea sistemului energetic naţional, iar România este singura ţară din Europa care nu are o astfel de centrală, se arată în studiul de fundamentare a proiectului, realizat de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP).

* Un număr de 110 proiecte de finanţare, în valoare de 53,407 milioane de euro, pentru investiţii în exploataţii agricole pentru ferme mici şi ferme de familie au fost selectate de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), informează AFIR într-un comunicat remis joi AGERPRES.

* Inspectori din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti au confiscat, recent, peste 7.700 de produse de înfrumuseţare susceptibile a fi contrafăcute, dintre care mai mult de 5.000 erau parfumuri inscripţionate cu numele unor mărci de prestigiu, se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei Generale a Vămilor (DGV), transmis joi AGERPRES.

* Consiliul Concurenţei supune dezbaterii publice angajamentele propuse de Megaconstruct pentru a elimina îngrijorările de natură concurenţială care au condus la declanşarea unei investigaţii din partea Consiliului, se arată într-un comunicat al instituţiei, remis, joi, AGERPRES.

* Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în prezent în 284 de localităţi din 20 de judeţe, cu un număr de 1.071 de focare (dintre care 15 în exploataţii comerciale), iar în alte trei judeţe există doar cazuri la mistreţi, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

* Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a desemnat, în şedinţa de joi, furnizorii de ultimă instanţă opţionali care pot livra consumatorilor casnici energie electrică în regim reglementat, potrivit unui comunicat al ANRE, remis AGERPRES.

* Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a solicitat instanţei insolvenţa propriului broker de asigurări - Poşta Română Broker de Asigurare (PRBA), decizia fiind luată în urma analizării opţiunilor legale de recuperarea datoriilor pe care acesta le înregistra faţă de companie.

* Conpet Ploieşti a încheiat joi un contract pentru transportul ţiţeiului cu OMV Petrom, în sumă de 308,746 milioane lei, conform unui raport remis, joi, Bursei de Valori Bucureşti.

* Membrii centrelor de resurse şi asistenţă educaţională din Bucureşti şi din ţară iau în considerare posibilitatea de a bloca evaluările psihosomatice în vederea înscrierii la clasa pregătitoare a copiilor care nu împlinesc vârsta de 6 ani până la începerea anului şcolar, a avertizat joi liderul FSE "Spiru Haret", Marius Nistor.

* Aproape 37% dintre români privesc cu optimism anul 2019 când îşi evaluează situaţia financiară, însă doar jumătate dintre aceştia sunt mulţumiţi de locul actual de muncă, potrivit datelor unui sondaj de specialitate desfăşurat la nivel naţional.

* Birourile de check-in ale grupului Air France KLM se mută, începând de joi, în noul terminal al Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti. Astfel, pasagerii vor putea face check-in şi îşi vor lăsa bagajele de cală în zona birourilor 92 - 97 din noul terminal.

* Sistemul bancar global va investi miliarde de dolari în tehnologie în următorii ani, pentru a-şi moderniza sistemele, platformele şi instrumentele, astfel încât să asigure standarde superioare de securitate în gestionarea datelor, estimează compania de consultanţă Deloitte, în studiul "Perspective asupra pieţei bancare şi de capital, ediţia 2019".

* Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) şi patronatele organizează periodic burse ale locurilor de muncă în oraşe din Spania şi Italia, pentru a aduce în ţară românii plecaţi la muncă în aceste ţări, a declarat, joi, Marcel Miclău, secretar general al ANOFM, în cadrul unei conferinţe organizate de ziarul Bursa.

* Cererea de produse bio din peşte a înregistrat anul trecut o creştere de circa 10%, comparativ cu 2017, această majorare venind pe fondul unui interes din ce în ce mai ridicat al românilor pentru produsele bio, care au înregistrat vânzări în urcare cu aproximativ 30% în anul 2018, pe plan local, potrivit reprezentanţilor Alfredo Seafood.

* Conexiunea în bandă largă, stabilirea tarifelor în roaming şi alocarea spectrului vor fi printre subiectele abordate în cadrul celei de-a treia Conferinţe ministeriale cu statele din Parteneriatul Estic, a declarat, joi, pentru AGERPRES, ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu.

* UniCredit va acorda credite fermierilor şi întreprinzătorilor din mediul rural din România, în baza acordului semnat cu Fondul European pentru Investiţii (FEI), se arată într-un comunicat de presă al băncii, transmis joi AGERPRES.

* Compania Cemacon a încheiat anul 2018 cu un profit net în sumă de 18,91 milioane lei, cu 43% mai mult decât în 2017, iar cifra de afaceri brută a societăţii s-a ridicat la 111,28 milioane lei, cu 13% mai mult decât în 2017, potrivit Raportului preliminar al companiei remis Bursei de la Bucureşti.

* Curtea de Conturi a României şi Oficiul Suprem de Audit al Poloniei au parafat, recent, un Acord de Cooperare ce prevede desfăşurarea de misiuni de audit comune, schimb de experienţă şi de personal de specialitate la nivelul celor două instituţii, precum şi împărtăşirea celor mai bune practici şi metode în domeniu, informează instituţia de audit din România, într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES.

* Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, vrea ca Guvernul federal şi cele 16 landuri să sprijine companiile care investesc în cercetare şi dezvoltare prin facilităţi fiscale în valoare de cinci miliarde de euro, au declarat joi pentru Reuters surse din cadrul coaliţiei guvernamentale.

* Grupul siderurgic austriac Voestalpine nu este interesat să cumpere active de la producătorul german de oţel ThyssenKrupp AG sau de la gigantul indian Tata Steel, a anunţat joi directorul general Wolfgang Eder, citat de Reuters.

* Grupurile auto germane Daimler AG şi BMW AG şi-au unit forţele pentru a dezvolta sisteme avansate pentru asistenţa şoferilor şi tehnologie pentru maşinile fără şofer, transmit Reuters şi DPA.

* Economia americană a crescut cu 2,9% în 2018, cea mai bună performanţă din 2015 şi peste avansul de 2,2% înregistrat în 2017, a anunţat joi Departamentul american al Comerţului, transmit AP şi Reuters.

* Societe Generale şi-a vândut joi subsidiarele din Macedonia şi Muntenegru, în linie cu planul de a se retrage de pe unele pieţe din Europa de Est, într-o încercare de a-şi majora profitabilitatea, transmit MTI şi Reuters. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...