ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI - 25 FEBRUARIE

ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI - 25 FEBRUARIE

* Preşedintele Klaus Iohannis solicită Guvernului abrogarea de îndată a OUG nr. 7/2019, prin care au fost aduse modificări legilor justiţiei, şi implementarea recomandărilor cuprinse în raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene şi în rapoartele Comisiei de la Veneţia.

* Procurorul general Augustin Lazăr a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la OUG 7/2019

* Adunarea Generală a procurorilor DIICOT a decis suspendarea activităţii, în perioada 26 februarie - 8 martie, între orele 8,00 - 12,20, în semn de protest faţă de adoptarea de către Guvern a OUG 7. De asemenea, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au decis suspendarea activităţii în perioada 25 - 28 februarie, în semn de protest faţă de adoptarea acestei ordonanţe.

* Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat că Guvernul nu va renunţa la OUG 7/2019, dar că va da dovadă de flexibilitate, precizând că unele prevederi ale ordonanţei care modifică legile justiţiei vor putea fi schimbate, în cazul în care există argumente.

* Prin adoptarea OUG 7/2019, Guvernul pare să permanentizeze aceeaşi practică referitoare la lipsa de consultare a sistemului judiciar, precizează Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) într-o scrisoare deschisă trimisă premierului Viorica Dăncilă. Potrivit documentului, procurorii din CSM apreciază coordonarea interinstituţională drept esenţială pentru eficientizarea şi asigurarea unui înalt nivel de independenţă şi de transparenţă a sistemului judiciar, acesta reprezentând un domeniu ce presupune efortul comun al tuturor puterilor statului, în limitele atribuţiilor constituţionale şi legale.

* Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a calificat pe şeful statului, Klaus Iohannis, şi pe liberali drept 'ipocriţi', susţinând că prin atacarea la CCR a Legii bugetului de stat pe anul 2019, alocaţiile pentru copii nu mai pot fi mărite începând cu data de 1 martie. Dragnea a susţinut că acţiunea preşedintelui României este 'iresponsabilă'. În replică, liderul PNL, Ludovic Orban, a spus că orice afirmaţie că PNL şi preşedintele nu ar dori majorarea alocaţiilor pentru copii de la 1 martie este "o minciună gogonată".

* Momentul 10 august a fost unul 'de cumpănă' pentru Jandarmeria Română, consideră şeful instituţiei, Ionuţ Sindile, care a adăugat că o măsură ce poate fi luată ar fi informarea mai eficientă a oamenilor cu privire la paşii pe care Jandarmeria îi urmează într-o intervenţie.

* Locuitorii Sectorului 2 vor plăti o taxă pe habitat în valoare de 159 lei/persoană/an, cu destinaţie specială de salubrizare, a decis, în şedinţă, Consiliul Local. AGERPRES/(autor: Mihai Simionescu, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…