Știți cum arată dezastrul?

Știți cum arată dezastrul?

Un stat cu adevarat stabil si solid este maximal si minimal in acelasi timp. Un stat minimal in chestiuni economice, care intervine in economie numai pentru reglementari de arbitraj, dar in rest lasa piata sa se regleze singura, sa functioneze dupa regulile ei, care nu pot sa fie nici pacalite, nici schimbate de nicio majoritate.

Dar un stat maximal in tot ceea ce inseamna aplicarea legii, in ceea ce priveste sanctionarea celor ca o incalca si in ceea ce priveste asigurarea securitatii cetatenilor ei din toate punctele de vedere. Plus institutii puternice care sa sanctioneze inclusiv statul pentru orice iesire din acest tipar.

Ma tem ca Romania se indreapta exact in directia inversa.

Din punct de vedere economic, acest guvern a reusit sa distruga toate echilibrele cu putinta. Trei mari deficite sunt aliniate, iar gradul de indatorare creste intr-un ritm ametitor. Ce inseamna asta a explicat profesorul Mircea Cosea. Pe scurt, o criza tot mai aproape.

Inflatia creste galopant pentru ca pe piata au fost aruncati bani cu nemiluita anul trecut, mai ales. Cresc dobanzile la credite pentru ca Robor creste ca Fat Frumos. Pana acum, BNR a facut pe placul guvernului si a lasat inflatia sa creasca pentru a tine de dobanzi. Dar BNR a inceput sa sterilizeze masa monetara pentru ca inflatia capata proportii prea mari, in schimb sufera cei cu rate la banci.

Stam oricum pe o bomba cu ceas: Prima casa. Cand creditele acestea contractate de persoanele cele mai vulnerabile financiar nu vor mai fi platite, se va activa garantia de stat, adica bugetul, ceea ce va arunca deficitul in aer. Ma tem insa ca si dobanzile, si inflatia vor continua sa creasca pentru ca BNR nu poate face minuni cat timp politica guvernului este absolut inepta.

Revolutia fiscala si legea salarizarii au bulversat piata, au dinamitat si bruma de predictibilitate pe care mai conta mediul de afaceri. In plus, vedem ca incepe un proces de reetatizare galopant. Statul nu vrea doar sa controleze, ci sa si detina, ca sa mulga pana la ultimul ban. Statul isi arata muschii in economie si distruge tot, ceea ce ne va face si mai saraci, si mai vulnerabili.

In schimb, in materie de justitie si securitate a cetatenilor sai, statul este din ce in ce mai slab. Legile penale sunt hacuite fara mila pentru distrugerea dosarelor politicienilor. Usile puscariilor sunt deschise tot mai larg pentru ca de acolo sa iasa cohorte. Si pe langa "gulerele albe" carora le sunt dedicate modificarile, vor beneficia si multi alti infractori.

Vor fi mai greu de prins si izolat hoti, talhari, criminali, pedofili si violatori. Multi dintre cei deja bagati in puscarii au iesit cu recursul compensatoriu si au mai nenorocit niste vieti.

Legile justitiei sunt si ele mutilate pentru a pune mana pe parchete si instante, politicul vrea sa fie oficial reinstalat sef peste justitie ca in vremea Rodicai Stanoiu. Daca legile vor trece in forma actuala, sistemul va fi blocat de un foarte probabil tsunami al pensionarilor. La ICCJ vor ramane nepensionabili imediat doar 21 din totalul de 115 judecatori.

Restul institutiilor care au ca sarcina securitatea cetateanului roman sunt sub atacul permanent al politicului, in cel mai bun caz defensive, daca nu au capitulat chiar, se incaiera intre ele si in interior se canibalizeaza. Ba chiar sunt si in mare deficit de personal, tot din cauza unor legi ale pensionarilor menite sa le slabeasca si sa scoata pe tusa niste indezirabili.

Isi imagineaza cineva ca in cazul unei crize ele vor putea fi eficiente? Si dupa ce i-ai rupt picioarele, calul nu mai alearga nici daca-l biciuiesti pana la moarte.

Agresiunea ruseasca impotriva noastra este din ce in ce mai sustinuta si mai vizibila, dupa cum a aratat pentru Ziare.com un expert in materie, Corina Rebegea, si absolut nimeni nu pare interesat de asa ceva.

Sorin Ovidiu Vantu spunea sfidator in 2009 - intariti-va statul! Si dupa ce el s-a intarit si multi, printre care chiar SOV, au simtit asta pe propria piele, asistam la o revolutie de slabire a statului pentru ca asemenea "drame" sa nu mai fie posibile.

Securitatea economica a cetateanului este si ea in pericol din cauza politicilor statului, securitatea lui pe sosele sau pe cel mai mare aeroport din Romania este precara din cauza starii infrastructurii. Viitorul generatiei acum active este in pericol din cauza incercarii de la distruge Pilonul II al pensiilor.

Iar institutiile independente menite sa functioneze ca niste gardineni pentru ca statul sa nu o ia razna au fost sau sunt pe cale sa fie capturate. Despre parchete si instante am vorbit. CCR a cazut de mult. CNCD se comporta ca mosia lui Dragnea. CNA la fel. Legea Curtii de Conturi va fi modificata pentru ca institutia sa nu mai fie nciun pericol pentru putere. Institutul National de Statistica a trecut in subordinea prim ministrului. BNR atarna de un fir de par si nu ma indoiesc ca Mugur Isarescu va plati in 2019 faptul ca macar in ceasul al XII-lea se opune putin planurilor PSD.

Dar cum INS are stapan probabil ca nici nu vom mai sti cat de grava va fi situatia si cifrele vor contrazice tot ceea ce vom simti pe propria piele.

Ne scufundam in criza, insecuritate si minciuna pentru ca PSD distruge statul. Asa arata dezastrul, scrie Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com .
 
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990