Stocurile de țiței ale SUA, cel mai mare nivel din ultimii 80 de ani (analiză)

Stocurile de țiței ale SUA, cel mai mare nivel din ultimii 80 de ani (analiză)

Furtunile care au avut loc în ultima perioadă în Statele Unite ale Americii nu au reușit să crească semnificativ cererea de petrol, astfel că stocurile au atins 500 de milioane de barili, acesta fiind cel mai mare nivel din ultimii 80 de ani, potrivit unei analize Saxo Bank remise luni AGERPRES.

"Țițeiul atinge un prag, dar nu e gata de creștere. Un nivel ridicat de incertitudine continuă să creeze un mediu plin de provocări pentru investitori. Săptămâna trecută începuse cu cea mai mare scădere pe două zile înregistrată în ultimii 7 ani, urmată de o creștere semnificativă", precizează analiștii băncii.

Primele semne ale îngrijorării traderilor prinși cu poziții short deschise au apărut miercuri, după raportul SUA privind stocurile.

"Pe aproape toate capitolele raportul a avut un impact negativ pe preț, cu stocurile de țiței și gazolină într-o creștere peste prognoză. Stocurile de petrol din SUA au atins 500 de milioane de barili — cele mai mari din ultimii 80 de ani, în vreme ce stocurile de gazolină continuă să crească. Deși o anumită parte din creștere se datorează unei cereri mai slabe, furtunile de iarnă nu au afectat creșterea care a urmat", relevă analiza Saxo Bank.

În ultima săptămână, țițeiul Brent a scăzut cu 3 dolari, dar tot anul acesta a scăzut 30 de dolari pentru a ajunge acolo. Pozițiile speculative au continuat să crească: long, short, în futures și ETP. Aceste dezvoltări arată că piața este foarte divizată și nu se poate pune de acord asupra unui plafon de preț săptămâna aceasta: 30 sau 40 de dolari, mai spun analiștii Saxo Bank.

"Datele fundamentale negative și grijile legate de cererea slabă au atras poziții short, chiar și din partea fondurilor hedge. Piața de opțiuni a reușit mereu să se stabilizeze, mai ales acum, că opinia generală înclină spre ideea că 'răul cel mare a trecut deja'. Producătorii, disperați din cauza prețurilor operaționale crescute, întrețin ideea unei întâlniri între statele OPEC și cele non-membre. Cu toate acestea, există șanse mici ca această întâlnire să ducă prețul sus — mai degrabă ne va arăta care este plafonul inferior al prețului petrolului. Țițeiul Brent va fluctua într-un interval destul de mare — cu un minim sub 30 dolari/baril și un maxim de 37 dolari", se mai arată în raport.

Petrolul Brent se tranzacționează luni cu aproximativ de 33,4 dolari pe baril, iar cel cotat la bursa de la New York, cu circa 29,6 dolari.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Zvonuri proaspete de la PNL și PSD...

2 Informații certe

3 Cum îl definește Sebastian Lăzăroiu pe „interlopul PNL”

4 Jigodia e nevaccinată! / Avocatul nu i-a dat voie să intre în sala de judecată

5 Doctor în științe medicale: Fără antibiotice și cortizon în doze maxime, pacienții din ATI mor