Stoltenberg asigură că Trump susține NATO și subliniază creșterea bugetului SUA alocat prezenței militare în Europa

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat miercuri, cu o zi înaintea summitului Alianței, creșterea 'semnificativă' a bugetului pe care administrația președintelui SUA, Donald Trump, l-a propus pentru a fi alocat prezenței militare americane în Europa, transmite agenția EFE.

'Trump și-a manifestat sprijinul clar pentru NATO și baza este apărarea colectivă. Și-a manifestat sprijinul pentru garanțiile noastre de securitate', a indicat Stoltenberg la conferința de presă premergătoare summitului care va avea loc joi la Bruxelles.

Secretarul general al NATO a insistat că sprijinul lui Donald Trump față de apărarea colectivă se bazează 'nu doar pe vorbe, ci pe fapte', întrucât bugetul SUA pentru exercițiul bugetar 2018 propus marți de administrația de la Washington prevede 'o creștere cu 40% a cheltuielilor pentru prezența militară americană în Europa'.

'Este o suplimentare semnificativă', care va permite 'sporirea prezenței militare a SUA cu mai multe trupe, echipamente, exerciții militare, tehnică prepoziționată, arme și muniții și investiții în infrastructură', a continuat Stoltenberg.

Proiectul de buget propus de administrația Trump prevede o reducere semnificativă a fondurilor alocare asistenței sociale și o creștere a celor pentru apărare, cu aproximativ 10%, și a celor pentru securitatea națională, cu circa 6%.

El a insistat că Trump 'și-a manifestat sprijinul față de garanțiile noastre de securitate și, bineînțeles, și-a exprimat de asemenea o puternică susținere față de articolul 5 (din Tratatul Atlanticului de Nord), întrucât apărarea colectivă este fundamentul NATO'.

Stoltenberg a mai menționat că acest sprijin din partea lui Donald Trump a fost exprimat atât 'în public' cât și în reuniunile sau discuțiile bilaterale, sprijin transmis de asemenea de către vicepreședintele Mike Pence, secretarul de stat Rex Tillerson și de șeful Pentagonului, James Mattis.

Pe de altă parte, Stoltenberg a sugerat că are încredere în administrația Trump în ceea ce privește colaborarea dintre serviciile de informații militare, în pofida polemicii legate de presupusa transmitere a unor informații secrete către Rusia.

'Transmiterea reciprocă de informații este de mulți ani o activitate esențială a NATO și o intensificăm, pentru că am creat și o structură de informații', a subliniat secretarul general al NATO.

Întrebat despre investigația privind presupusele legături ale anturajului lui Trump cu Rusia, el a răspuns că aceasta este o 'problemă internă' a SUA și nu se implica într-o asemenea dezbatere, dar a ținut să precizeze că această chestiune 'nu a afectat nicidecum activitatea NATO sau modul în care colaborăm în domeniul informațiilor'.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Se strânge lațul. Cine ar fi făcut poza dată la PSD și cine sunt cei 3 liberali care nu apar în imagine. Firel…

2 Crunt articol! Slabă țară suntem! Mari jigodii avem în funcții-cheie!

3 De râs... Ce meme-uri au apărut deja

4 Tovarășul Yau Mu Ye

5 Alexandra Cadanțu / „Am văzut-o dezbrăcată pe Serena în vestiar. O săptămână am fost șocată!”

recomandări

Te ia DNA: Ioan Chelaru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă vrei Jurassic Park în viața reală, mută-te în Australia