Strănepotul Marthei Bibescu, responsabil cu organizarea ceremonialului funerar al Reginei Elisabeta a II-a

Strănepotul Marthei Bibescu, responsabil cu organizarea ceremonialului funerar al Reginei Elisabeta a II-a

Christopher Ghika, general maior și Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE), este descendent al familiei Ghika-Comănești, și tot el a condus Batalionul de gardă în cadrul ceremonialului funerar al Prinţului Philip, Duce de Edinburgh, consortul Reginei Elisabeta.

Generalul maior Christopher John Ghika, într-un interviu la BBC FOTO: Paula Rusu

Un strănepot al Martei Bibescu, una din cele mai distinse personalităţi ale aristocraţiei românești și europene în secolul XX, a fost desemnat responsabil cu organizarea ceremonialului funerar al Reginei Elisabeta a II-a.

Este vorba despre generalul maior Christopher John Ghika, comandantul Household Division din Irish Guards.

„A făcut de gardă la moartea Reginei Mamă și a condus anul trecut cortegiul funerar al prințului Philip. Declarația lui despre evenimentele de acum: <Asta e ultima mea misiune pentru Regină, dar prima misiune pentru Rege>", a scris jurnalista Paula Rusu pe pagina sa de Facebook.

De-a lungul carierei sale, ofițerul cu origini princiare românești a participat și la misiuni internaționale, în Macedonia de Nord, Kosovo, Sierra Leone, Afganistan și Irak.

A comandat Gărzile Irlandeze și la nunta princiară

Christopher John Ghika a comandat Gărzile Irlandeze, regimentul de elită al armatei britanice, în timpul nunții lui William cu Kate, asigurând totodată și paza reginei.

Christopher şi soldaţii săi au asigurat atunci siguranţa reginei, au păzit Palatele Buckingham, St. James şi Turnul Londrei. Pe durata ceremoniei religioase, patru gărzi irlandeze au asigurat protocolul celor doi miri în interiorul catedralei Westminster.

Generalul maior Christopher John Ghika este fiul lui Ion Ghika, nepotul celebrei prinţese Marta Bibescu, şi al englezoaicei Judy Davidson-Smith.

La începutul celui de Al Doilea Război Mondial, prinţul Ion Ghika a părăsit România împreună cu bunica sa, în timp ce părinţii săi, Dimitry Ghika Comăneşti şi Valentina Ghica-Comăneşti, fiica Marthei Bibescu, au rămas în ţară pentru încă câţiva ani, din care o perioadă au stat în închisorile comuniste.

În Marea Britanie, Ion Ghika a absolvit Worcester College, Oxford. A devenit apoi cetăţean britanic şi s-a alăturat Gărzilor Irlandeze, fiind urmat în carieră de fiul său, Christopher John Ghika.

În anul 2010, împreună cu sora sa, Jean Valentine Louise Ghika, Christopher John Ghika a revendicat în instanță Palatul Mogoşoaia, naționalizat de comuniști în 1949, solicitând să fie puşi în posesia imobilului ori să primească despăgubiri la valoarea lor de piaţă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

5 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene