:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/05/misterioasa-cladire-construita-de-sri11n.jpg)
Instituțiile o dau la întors și nu spun nimic despre proiect
Cetățenii din zona Lacului Străulești sperau că pe terenul de lângă Terminalul Multimodal Străulești, din Bucureștii Noi, va fi amenajat un loc de relaxare cu alei, băncuțe și verdeață, dar n-a fost așa. Nu doar că s-au trezit cu un ditamai șantierul în preajma lor, dar, spun ei, nu a existat nicio consultare publică ce se cerea, având în vedere dimensiunea și amplasarea construcției.
Pe cale de consecință, locuitorii zonei Străulești au cerut explicații Primăriei Capitalei, care i-a asigurat că lucrările de construire efectuate pe terenul cu pricina „se execută la un imobil ce aparține Ministerului Apărării Naționale” și doar aceștia au un răspuns.
MApN i-a pasat mai departe și spune că terenul pe care se construiește, situat între Terminalul Multimodal Străulești și Unitatea Militară 02547 București, „nu este în administrarea Ministerului Apărării Naționale, iar proiectul de investiție imobiliară ce se derulează pe amplasament nu este o investiție a ministerului nostru.”
Libertatea s-a adresat, după sesizarea cetățenilor din zonă, din nou Primăriei Capitalei, care a dat alt răspuns: „Din evidențele noastre din baza de date rezultă că Direcția Generală Urbanism și Amenajarea Teritoriului – Direcția Urbanism nu a emis autorizație de construire la adresa la care faceți referire. Pentru un răspuns complet este necesar să vă adresați Primăriei de sector sau SRI, care au competențe de emitere autorizații de construire, în zona la care se face referire.”
Primăria Sectorului 1 nu a răspuns solicitării ziarului până la publicarea articolului, însă extrasul de carte funciară elucidează parțial misterul.
Terenul a aparținut UM 02547 București, unitate a Ministerului Apărării Naționale, care a cerut trecerea acestuia în domeniul public-privat ca apoi să-l dezmembreze.
Iar din 2021, terenul se află în administrarea Unității Militare 0461 București a Serviciului Român de Informații. Deci investiția imobiliară este a SRI, de unde și misterul impus pentru a păstra aura de serviciu secret.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/05/misterioasa-cladire-construita-de-sri81n.jpg)
SRI, răspuns evaziv
Libertatea a solicitat un punct de vedere și Serviciului Român de Informații pentru a afla ce se construiește acolo cu așa aplomb, cine este beneficiarul, cât costă construcția care se face din bani publici, cât durează și cum a fost contractat antreprenorul care ridică grandiosul imobil.
La solicitare, SRI a răspuns sec că „tipul de informații solicitate, de ordin patrimonial și investițional, sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor, reprezentând informații clasificate”.
„Proiectul investițional a parcurs toate etapele legale de aprobare din punct de vedere tehnic și economic prevăzute de prevederile art. 42 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv cele ale procedurii stabilite de dispozițiile art. 43 lit. a) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, coroborate cu cele ale Ordinului comun MDRAP, MCIN, MApN, MAI, MJ, SRI, SIE, STS și SPP nr. 16.317/2018 pentru aprobarea procedurii comune de autorizare a executării lucrărilor de construcții cu caracter special.
Totodată, menționăm că atribuirea contractului de lucrări a fost realizată cu respectarea prevederilor art. 37 alin. (4) lit. b) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare.
În final, vă asigurăm că atât mecanismele interne de verificare ale Serviciului Român de Informații, cât și cele de control parlamentar instituite de legea de organizare și funcționare a instituției vizează în permanență ca activitatea instituțională să se desfășoare strict în conformitate cu legile în vigoare, cu respectarea procedurilor și competențelor specifice”, a mai precizat SRI.
Muncitorii asiatici ridică sediul SRI
Și uite așa, o tarla de pe malul Lacului Străulești devine Aria 51, celebra zonă din SUA unde exista o bază militară secretă.
La fața locului, reporterul Libertatea a găsit un șantier împrejmuit de un gard înalt din plăci de beton pe care se desfășoară amenințător rotocoale de sârmă ghimpată.
Nu este expus nici un panou care să explice destinația și beneficiarul construcției. Macaralele și utilajele care sunt ambalate la maximum nu poartă însemnele antreprenorului care lucrează pe șantier. Dar numerele de înmatriculare ale basculantelor care mișună pe poarta șantierului sunt folosite, de obicei, de firma RDC General Contractor SRL.
Firma poate fi subcontractată pentru că nu figurează în sistemul public de licitații că ar fi câștigat vreun proiect de o asemenea anvergură. Lucrările se desfășoară într-un ritm alert, iar majoritatea angajaților provin din sudul Asiei, probabil Sri Lanka.
În jurul orei 18.30, muncitorii se înghesuie să părăsească șantierul. Agentul de pază, observat de reporterul ziarului, se agită într-un perimetru restrâns atât cât să își expună importanța funcției. Este întrebat ce se construiește acolo cu așa rapiditate. „În niciun caz locuințe”, spune el. „Arată a spital”, insistă reporterul. Paznicul se uită lung la ziarist precum cineva care știe multe, dar nu poate sau nu vrea să spună: „Este o construcție specială. Uitați-vă ce gard mare e aici! Cine ridică un așa gard la un șantier? Vedeți al cui este terenul și așa aflați mai multe”.
Se întoarce către un grup de muncitori asiatici, făcând o glumă pe care aceștia nu o înțeleg, nu vorbesc românește. Dar reporterul Libertatea a înțeles că discuția s-a încheiat.
Întârziat, un muncitor mai în vârstă, îndesat și cu fața roșie, grăbea pasul pentru a părăsi incinta șantierului. A fost abordat cu aceeași întrebare: Ce se construiește aici? Poate neatent, poate grăbit să scape de situație, a răspuns pe fugă cu un ton ridicat, care să acopere zgomotul motorului unui camion care trecea prin zonă: „Construim birourile SRI. Aici va fi noul lor sediu!”.
În SEAP nu apare nicio achiziție publică pentru această construcție
În SEAP nu apare niciun contract care să corespundă unei asemenea investiții.
De regulă, contractele de achiziții publice sunt încheiat de SRI prin UM 0929 sau UM 0461 București, ambele fiind structuri din sectorul logistic.
În Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice, cele două entități ale SRI au publicat achizițiile care sunt destul de domestice. Cu excepția muniției, a kerosenului și a câtorva elicoptere, produsele și serviciile achiziționate se regăsesc, în cantități mai mici, în orice gospodărie normală.
De exemplu, hârtie igienică, aparate de aer condiționat, servicii de întreținere a ascensoarelor și reparații ale centralei de încălzire, lapte praf, apă caldă, plicuri, medicamente, detergenți, autoturisme, chestii medicale, produse alimentare, medalii etc.
Cele mai mari și recente investiții în lucrări de construcții au fost făcute de către SRI prin UM 0929 și se referă la ridicarea Centrului de intervenții multirisc Niagara din București, în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităţii de intervenţie multirisc!”.
Contractul a fost acordat în anul 2022 firmelor Intergroup Engineering SRL și Construcții Erbașu, iar lucrările au loc în cadrul bazei Brigăzii Antitero a SRI și au costat 38 milioane de lei.
Un alt contract, mult mai mare, în valoare de 96 milioane de lei, a fost câștigat, tot în 2022, de antreprenorii Resourcing Environmental Consulting SRL și Construcții Erbașu pentru lucrările necesare implementării proiectului „Dezvoltarea facilităţilor de pregătire şi a capabilităţilor de intervenţie necesare gestionării situaţiilor de urgenţă în domeniul CBRNe şi pirotehnic asociat, generate de acte de rea-voinţă”, în cadrul bazei de pregătire a SRI de la Grădiștea.
:contrast(8):quality(75)/https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/870x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/05/misterioasa-cladire-construita-de-sri11n-1.jpg)
Centru multirol la Ciolpani, Ilfov
Recent a fost demarat un proiect, în valoare de 170 milioane de lei, de către Compania Națională de Investiții, al cărui beneficiar este tot SRI. Acesta cuprinde construcția unui nou centru multirol, situat în Izvorani, comuna Ciolpani, pe malul Lacului Snagov.
O altă investiție importantă de care beneficiază SRI este noul spital „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”. Proiectul este finanțat în principal din fonduri PNRR, va costa aproape 900 milioane de lei și va fi realizat în Balotești, unde actualul sediu va fi modernizat și extins cu un corp nou de clădire.
Investiții importante sunt în derulare și pentru noul sediu al SRI Craiova care a demarat în 2017 și, după rezilierea contractelor, a fost reluată licitația, așa cum s-a întâmplat și cu noul sediu din Brașov. Și alte câteva lucrări pentru renovarea a diferite imobile aflate în patrimoniul Serviciului Român de Informații se află în desfășurare.