Structura de informații a UE consideră puțin probabil ca Gulen să fi orchestrat lovitura de stat în Turcia (raport confidențial)

Structura de informații a UE consideră puțin probabil ca Gulen să fi orchestrat lovitura de stat în Turcia (raport confidențial)

Clericul musulman Fethullah Gulen, acuzat de președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, că a orchestrat lovitura de stat eșuată din luna iulie, nu se află în spatele acelui puci, consideră structura de informații a Uniunii Europene într-un raport scurs în presă și analizat de EUobserver.

Conform acestui document întocmit de IntCen, biroul de cooperare în domeniul informațiilor clasificate al Uniunii Europene, structură ce funcționează în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, epurarea pe care Erdogan o desfășoară de atunci împotriva membrilor rețelei lui Gulen a fost pregătită cu mult timp înaintea tentativei de lovitură de stat din 15 iulie, iar acest puci ar fi doar un catalizator pentru represiunea ce a urmat.

'În spatele loviturii de stat ar putea fi un grup de ofițeri din rândul guleniștilor, kemaliștilor (turci laici care se opun politicii islamiste promovate de Erdogan n.red), opozanților AKP (Partidul Justiție și Dezvoltare, formațiunea lui Erdogan n.red), precum și oportuniști (...) Este puțin probabil ca Gulen însuși să fi jucat un rol', se arată în raportul IntCen.

Conform aprecierii structurii de informații a UE, este posibil ca unii ofițeri din armată membri ai rețelei lui Gulen să se fi alăturat încercării de a-l înlătura de la putere pe Erdogan întrucât știau că acesta din urmă oricum intenționa să ia măsuri dure împotriva lor.

InCen estimează că Erdogan a încercat să destructureze mișcarea lui Gulen pentru că aceasta este singurul obstacol real în calea demersului său de a instala un regim prezidențial autentic, deși Gulen trăiește din 1999 autoexilat în SUA și de acolo își coordonează rețeaua.

Totuși, deși îl exonerează de responsabilitatea loviturii de stat, InCen nu îl pune într-o lumină favorabilă pe Gulen și îl descrie drept șeful unei mișcări 'antisemite și anticreștine' care și-a creat o structură cu ramuri în circa o sută de țări din Europa, America de Nord și de Sud, Africa și Asia.

Această rețea cuprinde în întreaga lume inclusiv 160 de școli de elită, iar cei mai buni elevi ai acestora beneficiază seara de cursuri speciale suplimentare în locații din afara instituțiilor de învățământ și care scapă controlului autorităților.

Conform aceleiași analize, ordinele date de Gulen sunt executate de 'imami speciali' și de adepți care îi sunt loiali și s-au infiltrat în structurile statului turc.

Dar scurgerea în presă a acestui raport este stânjenitoare pentru InCen, mai ales într-o perioadă în care această structură încearcă să consolideze cooperarea între serviciile de informații ale statelor Uniunii Europene.

Raportul de șase pagini, clasificat secret și denumit 'Turcia — Impactul Mișcării Guleniste', a fost distribuit pe 24 august oficialilor europeni de rang înalt și reprezentanților permanenți ai statelor membre la UE.

Documentul confidențial a fost dezvăluit prima dată luni de către publicația britanică The Times. Unele idei conținute în acest raport se regăsesc aproape cuvânt cu cuvânt în declarațiile date după puci de Johannes Hahn, comisarul european pentru politica de vecinătate, mai ales cea despre premeditarea epurărilor în Turcia.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Analist rus: „Timpul lucrează împotriva Rusiei” / Soldații ruși au căzut într-o capcană la Severodonețk

2 Născut într-o rulotă pe marginea drumului, a ajuns miliardar / Povestea celui mai bogat țigan din Marea Britanie

3 VIDEO Este „viu” și nevătămat / Țeapa luată de Forțele ruse care au aruncat o grenadă într-un transportor blindat

4 Contre între Ciutacu și RO Vaccinare / „Tonomatul” a încasat-o ca Mircea Badea!

5 VIDEO „Ca să nu-ţi ascund nimic, am vrut să mă duc să joc hochei pe gheaţă. Acum sunt la sală”