Studenții de la UNEFS, în grevă generală. Gândacii au invadat căminele VIDEO

Studenții de la UNEFS, în grevă generală. Gândacii au invadat căminele VIDEO

Studenții de la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport (UNEFS) sunt în grevă generală de luni, după ce săptămâna trecută au fost în grevă japoneză. Liga Studenților din Iași se solidarizează cu greva acestora.

Săptămâna trecută studenții UNEFS au fost în greva japoneză - Foto Facebook

Aflați în grevă generală de luni, 23 octombrie, studenții de la UNEFS reclamă condițiile din cămine și acuză că 1 milion de Euro din fondul de burse din ultimii 6 ani au fost nefolosiți. De asemeneam aceștia cer restituirea banilor încasați ilegal de universitate de la cămin ca și „fond de reparații”, potrivit anunțului Ligii Studenților și Absolvenților din UNEFS.

Și Liga Studenților din Iași susține demersurile acestora.

Dacă săptămâna trecută studenții erau în grevă japoneză, și participau la cursuri cu banderole albe, din această săptămână au intrat în grevă generală la nivel de universitate și sunt boicotate cursurile până la găsirea unor soluții pentru revendicări.

Studenții care intră în grevă generală vor semna adeziunea la acest eveniment și nu vor intra la orele desfășurate în universitate (cursuri, lucrări practice, seminarii, stagii).”, se arată în postarea studenților UNEFS.

Studenții au publicat un videoclip în care arată cum gândacii au invadat podeaua, pereții, mesele, scaunele și chiuvetele din bucătăria unui cămin. În replică, UNEFS spune că ultima deratizare și dezinsecție a avut loc pe 29 septembrie.

Ce vor studenții de la UNEFS

Reprezentanții Ligi Studenților UNEFS spun că ai mai semnalat aceste probleme, însă nu au primit o rezolvare. Aceștiau au postat pe Facebook o parte din lista de revendicări:

1. Îmbunătățirea condițiilor de trai din căminele UNEFS (apă caldă, fără gândaci, săli de lectură, bucătării utilate, etc);

2. Restituirea banilor încasați ilegal de universitate de la studenții din cămin sub pretextul "fond de reparații";

3. Restituirea sumelor încasate de la studenți sub forma unui supliment de hrană pentru stagiile obligatorii de la bazele didactice Parâng și Eforie Nord;

4. Identificarea și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate pentru nefolosirea a peste 5.000.000 de lei (1 milion de Euro) din fondul de burse în ultimii 6 ani și corectarea erorilor produse;

5. Restituirea sumelor încasate de la studenți prin mărirea taxei de studiu în timpul ciclului de studiu;

6. Respectarea condițiilor contractuale din proiectul POCU/626/6.13/133208 și efectuarea plăților datorate studenților, absolvenților și cadrelor didactice neplătiți de mai bine de 1 an.

Ce spun reprezentanții UNEFS

Deși inițial, conducerea UNEFS scria pe Facebook următoarele : „În cazuri justificate, Liga studenților poate declara grevă, în conformitate cu prevederile legale. Până la acest moment conducerea U.N.E.F.S. apreciază că, acesta este declarată cu nerespectarea legii, urmând a face demersurile necesare în vederea stabilirii nelegalității/ legalității de către instanța competenta.”, postarea a fost ulterior ștearsă, iar poziționarea acestora față de grevă s-a scimbat.

Reprezentanții UNEFS spun că „În acest context, cadrele didactice vor face prezența la lecții, urmând ca la încheierea grevei, studenților care au aderat oficial să li se motiveze absențele, în baza tabelului înaintat de către Organizațiile Studențești din U.N.E.F.S.”.

Liga Studenților din Iași, cunoscută pentru implicarea sa , transmite că susține eforturilor colegilor de la București.

„Din păcate, actuala conducere a UNEFS, sub mandatul rectorului Florin Pelin, arată dispreț total pentru studenți, ignorându-le nevoile de bază pentru buna desfășurare a activității didactice și jecmănindu-i de bani, în timp ce în fondul de burse s-au acumulat peste 5 milioane de lei care puteau fi acordați tinerilor. Liga Studenților (LS IAȘI) se solidarizează cu demersurile studenților UNEFS și întreprindem mai multe demersuri legale împotriva deciziilor actualei conduceri a instituției, inclusiv prin sesizarea organelor de urmărire penală neregulile sesizate de studenți.” afirmă Toma Tataru, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?