Studenții olandezi încep să se adreseze instanțelor de judecată pentru despăgubiri pentru electricitate

Studenții olandezi încep să se adreseze instanțelor de judecată pentru despăgubiri pentru electricitate

Anterior, autoritățile olandeze au promis că vor oferi compensații pentru plata facturilor gospodăriilor cu venituri mici, dar studenții au fost excluși din această categorie.

Sudenții olandezi vor compensații de la guvern pentru energie. Foto: Arhiva Adevărul

Studenții din cel puțin patru orașe olandeze au început să dea în judecată municipalitățile pentru a obține ajutor pentru plata facturilor la gaz și electricitate, având în vedere că prețurile acestora au crescut semnificativ în ultimii ani, conform portalului de informare NL Times .

Guvernul a declarat anterior că va acorda compensații de până la 1.300 de euro pentru a plăti facturile de gaz și electricitate pentru gospodăriile cu venituri mici, dar studenții au fost excluși din această categorie. În vară, un tribunal din Arnhem a decis că excluderea studenților dintr-un program de ajutor doar pentru că sunt studenți este, de fapt, o discriminare. Dar, întrucât soluția favorabilă resectivă a fost obținută în fața unei instanțe regionale, această decizie se aplică numai Arnhemului și împrejurimilor sale. Având în vedere acest lucru, Uniunea Studenților Olandezi, în cooperare cu o serie de parteneri, a decis să inițieze procese în alte zone în care sunt mulți studenți, în special în Utrecht, Groningen, Haarlem și Diemen.

Conform deciziei judecătorilor din Arnhem, scopul programului guvernamental este de a sprijini cele mai vulnerabile segmente ale populației din punct de vedere al veniturilor”, a declarat Yoram van Velzen, președintele Uniunii Studenților Olandezi. „Studenții se încadrează cu siguranță în această categorie, deci nu pot fi excluși.”

Municipalitățile sunt preocupate de această situație și vor să ajute studenții, dar nu pot, pentru că autoritățile centrale nu alocă fonduri pentru asta. La rândul său, guvernul subliniază lipsa unor mecanisme care să determine cine are nevoie de ajutor și cine nu. Alternativa este compensarea pentru toți studenții, dar aceasta ar fi prea costisitoare.

Uniunea Studenților Olandezi inițiază procese împotriva municipalităților, dar consideră că ar trebui găsită o soluție la nivelul autorităților centrale. "Nu credem că soluția se află la nivel municipal", a spus van Velzen. "Dar vrem să creștem presiunea asupra guvernului prin câștigarea proceselor împotriva municipalităților. Soluția trebuie găsită la nivel național".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...