STUDIU Coronavirusul ar fi putut să apară încă din vara anului trecut în China/Cercetătorii au analizat imaginile din satelit ale orașului Wuhan și căutările pe Internet

STUDIU Coronavirusul ar fi putut să apară încă din vara anului trecut în China/Cercetătorii au analizat imaginile din satelit ale orașului Wuhan și căutările pe Internet

Creșterea căutărilor pe Internet legate de simptome ale Covid-19 și aglomerația de la spitalele din orașul Wuhan duc cu gândul la faptul că boala ar fi putut să apară în China din august 2019, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu condus de cercetători de la universitatea din Boston, realizat din prisma unei noi discipline, „epidemiologia digitală”, scrie  Le Figaro .

Coronavirusul, care a provenit de la un animal și a fost transmis la om, a fost identificat pentru prima dată în decembrie 2019, în piața Huanan din Wuhan, China, unde animale exotice erau vândute vii. Experții au stabilit apoi că o versiune genetică anterioară a virusului apăruse la mijlocul lunii noiembrie. Un articol din cotidianul South China Morning Post din Hong Kong a relatat că un „pacient zero” a fost găsit în 17 noiembrie, citând date guvernamentale.

Noul studiu, care încă nu a apărut în nicio publicație a comunității științifice, a fost realizat din prisma unei discipline recente, „epidemiologia digitală”. O echipă condusă de Elaine Nsoesie de la Universitatea din Boston a analizat 111 imagini din satelit ale orașului Wuhan, din perioada ianuarie 2018 – aprilie 2020.

„O creștere puternică din august 2019 a prezenței” a fost detectată în parcările spitalelor din Wuhan, „culminând cu un vârf în decembrie 2019”, au remarcat autorii cercetării.

Cercetătorii au monitorizat, de asemenea, cele mai căutate simptome pe motorul de căutare chinez Baidu. Autorii studiului au observat un salt în căutările cuvântului „tuse”, care poate corespunde gripei sezoniere, dar și în căutările pentru cuvântul „diaree”, care este un simptom mai specific al Covid-19. „În august, am observat o creștere semnificativă a căutărilor legate de diaree, care nu a fost niciodată întâlnită în gripele sezoniere anterioare sau care nu a fost reflectată în căutările pentru tuse”, au explicat cercetătorii.

Dacă cele mai cunoscute simptome ale coronavirusului sunt respiratorii, studiul sugerează că diareea „ar putea juca un rol important în transmiterea comunitară” a bolii. Autorii au concluzionat că, dacă nu sunt în măsură să afirme în mod categoric că datele identificate sunt legate de Covid-19, studiul confirmă rezultatele altor cercetări pe această temă. „Aceste rezultate confirmă, de asemenea, ipoteza că virusul a apărut în mod natural în sudul Chinei și că probabil circula deja la momentul izbucnirii focarului din Wuhan”, au scris ei.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”