STUDIU România se află sub tirul propagandei rusești. Care sunt televiziunile și site-urile care sug la țâța lui Putin

STUDIU România se află sub tirul propagandei rusești. Care sunt televiziunile și site-urile care sug la țâța lui Putin

Studiu. România se află sub tirul propagandei rusești. Care sunt televiziunile și site-urile care sug la țâța lui Putin. România nu este ocolită de arsenalul dezinformării folosit de Kremlin în războiul său informatic cu Occidentul, care include campanii de comunicare și de influențare psihologică cu scopul de a destabiliza scena politică internă și de a altera atitudinea pro-euroatlantică a populației.

Concluzia apare într-un studiu intitulat ”Rezistența la dezinformare în Europa centrală și de Est”, elaborat de think-thank-ul polonez EAST Center și ONG-ul Ukranian Prism în perioada mai 2017 – mai 2018, consultat de G4Media.ro ..

Autorii studiului subliniază că răspândirea dezinformării Kremlinului în România este destul de subtilă datorită barierei lingvistice care împiedică retransmisia exactă a mesajelor propagandistice. Prin urmare, dezinformarea rusească ține cont de specificul național și se concentrează pe exploatarea vulnerabilităților politice și a slăbiciunilor instituționale și democratice.

Documentul identifică în România trei grupuri principale care sunt cele mai vulnerabile la propaganda Moscovei: naționaliștii de dreapta, conservatorii religioși și nostalgicii comuniști.

În ceea ce privește primul grup, cel a naționaliștilor de dreapta, acesta este unul dintre cele mai predispuse de a fi influențate de dezinformarea rusească. Definindu-se drept adepți inflexibili ai superiorității României, ei sunt critici duri ai alinierii țării la valorile occidentale, militează pentru urmarea de către România a unei căi independente și sunt adepții unei relații de prietenie cu Rusia.

Cel mai întâlnit mesaj răspândit de acest grup este cel al unui mediu internațional cenușiu, unde Occidentul, dar mai ales hegemonia americană, sunt blamate pentru promovarea unui imperialism deghizat, pentru exploatarea celorlalte popoare, pentru cele mai multe dintre conflictele regionale, precum și pentru politicienii corupți și presa părtinitoare.

În mod similar, conservatorii religioși (în special ultra-ortodocșii) sunt percepuți drept un alt grup vulnerabil predispus la propaganda Kremlinului. Potrivit convingerii împărtășite de acești conservatori religioși, este evidentă disfuncționalitatea unui Occident decandent în comparație cu superioritatea etică a societății tradiționale românești și a credințelor sale religioase.

Ultimii, dar nu cei din urmă, nostalgicii regimului comunist (în cea mai mare parte oameni în vârstă) constituie un alt grup vulnerabil și ușor de exploatat de campaniile de dezinformare are Kremlinului. În general, aceștia au fost afectați de tranziția post-revoluționară haotică, fiind marginalizați din punct de vedere economic, revoltați din punct de vedere social și, de foarte multe ori, manipulați de elitele politice.

Studiul mai notează că și presa din România este un teren fertil pentru rețeaua propagandei rusești, mai ales publicațiile și televiziunile care răspândesc în mod constant fake news, precum: Antena 3, România TV, Dcnews sau stiripesurse.ro.

Studiul analizează situația din 14 țări din Europa Centrală și de Est, iar capitolul despre România a fost realizat de Teodor Lucian Moga de la Centrul pentru Studii Europene al Facultății de Drept de la Univestitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.



Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa