Studiu: Un condiment comun poate crește riscul de cancer de stomac cu 40%

Studiu: Un condiment comun poate crește riscul de cancer de stomac cu 40%

Un nou studiu ar putea să vă facă să vă gândiți de două ori înainte de a folosi un condiment comun la următoarea masă.

Condimente care cresc riscul de cancer FOTO: arhivă

Nutriționiștii de la Centrul pentru Sănătate Publică de la Universitatea din Viena au descoperit că persoanele din Marea Britanie care adăugau sare la majoritatea meselor lor aveau cu 41% mai multe șanse de a dezvolta cancer la stomac decât cele care foloseau acest produs cu moderație, scrie dailymail.co.uk.

Studii anterioare din China, Japonia și Coreea au asociat o dietă sărată cu cancerul de stomac - dar acesta este unul dintre primele care arată legătura la occidentali.

Deși studiul austriac a fost doar observațional, studii mai vechi au sugerat că excesul de sare ar putea eroda stratul protector al stomacului, provocând deteriorarea țesutului de acolo și ducând la mutații canceroase.

Cercetarea noastră arată legătura dintre frecvența adaosului de sare și cancerul de stomac și în țările occidentale”, a declarat autorul principal Selma Kronsteiner-Gicevic, nutriționist la Universitatea din Viena.

Pentru mulți oameni, cantitatea de sare pe care ar trebui să o consumați ar putea fi o surpriză. FDA recomandă să nu consumați mai mult de 2.300 mg de sodiu zilnic.

Asta înseamnă aproximativ o linguriță de sare de masă.

Dar pentru că multe produse alimentare conțin mai multă sare decât își dau seama oamenii și pentru că le place să adauge sare pe deasupra , americanul mediu consumă aproximativ 3.400 mg zilnic, potrivit agenției.

De exemplu, o conservă de supă de pui cu tăiței Campbells conține aproximativ 890 mg de sare.

Ar putea părea inofensiv să adaugi un mic strop pentru aromă, dar excesul constant de sare ar putea fi dăunător, au scris cercetătorii.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii de la Universitatea din Viena au examinat o bază de date de 471.144 de adulți din Marea Britanie, numită UK Biobank.

Aceștia au descoperit că, pe o perioadă de 11 ani, cei care consumau multă sare aveau cu 41% mai multe șanse de a dezvolta cancer la stomac decât persoanele care adăugau rar sare la mesele lor.

Această constatare a rămas valabilă chiar și atunci când cercetătorii au eliminat alte variabile, precum vârsta, statutul socio-economic și alte alegeri legate de stilul de viață, cum ar fi consumul de alcool și tutun.

De asemenea, s-a demonstrat că consumul de alcool și fumatul de tutun contribuie în mod semnificativ la riscul de a dezvolta cancer de stomac, potrivit American Cancer Society.

Vor fi aproximativ 26.890 de cazuri noi de cancer de stomac diagnosticate în America în 2024, prezice ACS. Dintre acestea, ei estimează că aproximativ 10.880 de persoane vor muri.

Atunci când este depistat la timp, cancerul de stomac are o rată de supraviețuire ridicată - o persoană cu cancer de stomac în fază incipientă are 75% mai multe șanse decât o persoană fără cancer să trăiască cinci ani, potrivit NIH.

Dar dacă se răspândește, această rată scade brusc la 35 la sută.

Ceea ce este mai rău, este ușor ca această boală să progreseze înainte de a vă da seama - deoarece multe dintre simptomele sale sunt ușor de trecut cu vederea.

Unele simptome timpurii includ balonare, stomac deranjat și indigestie. Toate aceleași trăsături pe care le-ați putea simți după o cină deosebit de condimentată sau bogată.

Acesta este motivul pentru care cercetătorii ca doresc să crească gradul de conștientizare cu privire la consumul de sare, astfel încât să puteți fi conștienți de riscul de cancer, a declarat Tilman Kühn, un alt cercetător de la Universitatea din Viena care a contribuit la studiu.

„Prin studiul nostru, dorim să sensibilizăm publicul cu privire la efectele negative ale unui consum extrem de ridicat de sare și să oferim o bază pentru măsuri de prevenire a cancerului de stomac”, a declarat profesorul Kühn.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu vreau sa fiu ăla din diaspora care se crede cu nasul pe sus, dar las-o dracului de treabă”

2 Andrei Caramitru șterge pe jos cu Nicușor Dan

3 Un fascinant material despre istoria Pământului... Ce s-ar fi întâmplat acum 591 de milioane de ani...

4 VIDEO Kadîrov și tragi apa...

5 Roubini avertizează / „Mama tuturor crizelor economice se profilează și nu va fi nimic de făcut în privința asta”