Studiul care dă peste cap tot ce se știa despre transmiterea coronavirusului. A produs bulversare în Italia

Studiul care dă peste cap tot ce se știa despre transmiterea coronavirusului. A produs bulversare în Italia

Studiul care dă peste cap tot ce se știa despre transmiterea coronavirusului. A produs bulversare în Italia.

Coronavirusul Covid-19 poate sta în aer pentru cel puţin 30 de minute şi poate călători până la 4,5 metri, cu mult peste "distanţa sigură" de 1-2 metri, transmite  South China Morning Post  care citează un studiu recent al unui grup de epidemiologi chinezi din provincia Hunan.

"Poate fi confirmat faptul că, într-un mediu închis, cu aer condiţionat, distanţă de transmitere a noului  coronavirus va depăşi distanta general recunoscută drept „sigură”, au precizat cercetătorii.

Tot ei au adăugat şi faptul că, în lumina noilor descoperiri, creşte importanta spălării pe mâini şi a purtării de măşti în public.

"Sfatul nostru este să purtaţi masca pe întreaga durată călătoriei cu autobuzul", au adăugat cercetătorii.

 Conform aceluiaşi studiu, Covid-19 poate rezista pe suprafeţe solide timp de mai multe zile, sub formă de stropi, care ulterior pot infecta o altă persoană care intră în contact cu ei. Coronavirusul poate supravieţuit până la două zile la temperaturi de 37 de grade Celsius, pe sticla, materiale textile, metal, plastic sau hârtie.

Nu în ultimul rând, Covid-19 poate supravieţui în fecale timp de peste cinci zile sau în fluide umane.

Concluziile cercetătorilor se bazează, însă, şi pe un caz concret în care pasagerul unui autobuz a infectat şapte alte persoane doar pe durata călătoriei de la un oraş la altul, inclusiv persoane aflate la 4,5 metri. Ulterior ajungerii la destinaţie, alte persoane au urcat în autobuz, care de asemenea s-au infectat prin inhalarea de particule (aerosoli) de la "pacientul zero". În total, până la sfârşitul călătoriei sale, "pacientul zero" al autobuzului infectase deja 13 alte persoane.

În mod inexplicabil, pasagerii care se aflau chiar lângă "pacientul zero" nu s-au infectat.

"Înţelegerea noastră cu privire la modul de transmitere al acestui virus este încă limitat", a precizat un medic din Beijing, citat de South  China  Morning Post.

Studiul cercetătorilor din Hunan vine în completarea unor alte cercetări, ale unui grup din Tianjin.

Conform acelui grup de cercetători, deşi Covid-19 este aproape identic cu SARS din punct de vedere genetic, este între 100 şi 1.000 de ori mai contagios. Acest lucru s-ar datora faptului că Covid-19 ar infecta organismul uman într-un mod similar cu Ebola şi HIV graţie unei gene mutate, care la SARS nu există.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”