SUA: 134 de foști oficiali și experți denunță, într-o scrisoare către Trump, noul decret antiimigrație

SUA: 134 de foști oficiali și experți denunță, într-o scrisoare către Trump, noul decret antiimigrație

Peste 130 de foști oficiali și experți americani în politică externă au denunțat, într-o scrisoare adresată președintelui Donald Trump și administrației sale, noul ordin executiv antimigrație semnat de acesta, estimând că noua versiune vulnerabilizează în aceeași măsură ca și precedenta securitatea națională și interesele Statelor Unite, transmite duminică AFP.

'(Ordinul executiv) va trimite musulmanilor, inclusiv celor care sunt victime sau care luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, un mesaj ce va întări campania de propagandă (...) afirmând în mod fals că Statele Unite se află în război cu islamul', scriu foștii responsabili.

'Dimpotrivă, primirea de refugiați și călători musulmani pune în lumină minciunile teroriștilor și le contracarează viziunea greșită', continuă scrisoarea, datată vineri, 10 martie.

Printre cei 134 de semnatari, dintre care unii au servit în administrații atât democrate, cât și republicane, se numără fostul diplomat Nicholas Burns, fostul director al contraterorismului din Consiliul pentru Securitate Națională, Richard Clarke, și ex-subsecretarul Pentagonului Michele Flournoy.

Scrisoarea a mai fost semnată, printre alții, de foști membri ai administrațiilor democrate, precum fostul secretar de stat Madeleine Albright, fostul ministru pentru securitate internă Janet Napolitano, fosta consilieră pentru securitate națională Susan Rice sau ex-directorul Centrului național antiterorist, Matthew Olsen.

'Interdicții precum cele prevăzute în ordinul executiv aduc atingere securității naționale și, dincolo de aceasta, demnității țării noastre', consideră autorii, care se fac ecoul argumentelor invocate de tribunale din mai multe state americane.

Semnatari mai atrag atenția că ordinul semnat de Trump 'slăbește capacitatea Statelor Unite de a-și asuma un rol conducător la nivel mondial și ne pune în pericol interesele de securitate națională, prin aceea că nu susține stabilitatea aliaților noștri care depun eforturi pentru a primi un număr mare de refugiați'.

Scrisoarea a fost trimisă, de asemenea, mai multor membri ai cabinetului, printre care secretarul de stat Rex Tillerson, șefului Pentagonului, James Mattis, ministrului justiției Jeff Sessions și celui al securității interne, John Kelly.

Noul decret, semnat pe 6 martie și cu aplicare din 16 martie, interzice pentru 120 de zile intrarea pe teritoriul SUA a tuturor refugiaților și suspendă pe 90 de zile acordarea de vize pentru cetățenii din șase state majoritar musulmane (Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan, Yemen). Ordinul este versiunea atenuată a celui din 27 ianuarie, care a provocat o undă de șoc în lume și a fost suspendat pe 3 februarie de un judecător federal din Seattle.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”