SUA: 175 de foşti oficiali îl critică pe Trump pentru că i-a retras lui Brennan accesul la informaţii clasificate

SUA: 175 de foşti oficiali îl critică pe Trump pentru că i-a retras lui Brennan accesul la informaţii clasificate

Peste 175 de foşti oficiali ai Departamentului de Stat şi ai Pentagonului şi-au pus numele pe o declaraţie semnată de oficiali de securitate naţională prin care este criticată decizia preşedintelui Donald Trump de a anula accesul la informaţii confidenţiale pentru John Brennan, fost director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), potrivit Reuters.

Printre noile semnături de pe declaraţie, care a fost transmisă iniţial săptămâna trecută de 15 foşti directori şi directori adjuncţi ai CIA şi ai Biroului Directorului pentru Serviciile Naţionale de Informaţii, se numără cele ale unor foste persoane numite politic sau ale unor funcţionari de carieră. Ei au lucrat sub administraţii deopotrivă democrate şi republicane.

Printre cele mai cunoscute persoane care au semnat noua versiune a declaraţiei făcută publică luni de oficiali de rang înalt din timpul administraţiilor conduse de George W. Bush şi Barack Obama se numără John Bellinger, fost avocat al Departamentului de Stat şi al Consiliului Naţional de Securitate, Anthony Blinken şi William Burns, foşti adjuncţi ai secretarului de stat, Nicholas Burns, Wendy Sherman şi Thomas Pickering, foşti subsecretari de stat.

Pe listă se regăsesc de asemenea Robert Deitz, consultant general al Agenţiei Naţionale de Securitate, Michael Leiter şi Nick Rasmussen, foşti directori ai Centrului Naţional de Contraterorism, Anthony Lake, fost consilier de securitate naţională, şi amiralul James Stavridis, fost comandat în cadrul NATO.

Deşi semnatarii nu sunt de acord cu toate atacurile publice ale lui Brennan la adresa lui Trump, se arată în declaraţie, ei consideră că "ţara va fi slăbită dacă ar fi aplicat un test de turnesol politic" înainte ca foştilor oficiali experţi să li se permită să îşi exprime opiniile.

Brennan, care a caracterizat public comentariile lui Trump de la un recent summit cu preşedintele rus Vladimir Putin ca ţinând de ''trădare'', a spus că ar putea da în judecată administraţia Trump în legătură cu revocarea accesului său la informaţii clasificate.

"Voi face tot ce pot în încercarea de a preveni astfel de abuzuri în viitor. Iar dacă asta înseamnă a merge în instanţă, o voi face", a declarat el duminică pentru o emisiune a postului de televiziune NBC. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Toți au stări de șoc de la ușor până la moderat” / Soțiile tanchiștilor ruși cer autorităților aducerea lor de pe front

2 „Rușii s-au retras dar îi prindem data viitoare” / Noi imagini cu luptătorii Legiunii Internaționale a Ucrainei

3 BRRR! / Sateliții arată că Rusia a amplasat mai multe sisteme de rachete pe coasta Regiunii Kaliningrad

4 „Accidentul” Cîțu, schimbat și de la șefia Senatului / Când apare dosarul?

5 ULTIMA ORĂ Un nou „măcelar” la comanda trupelor de invazie ale Rusiei