SUA: 850 de cazuri de terorism intern, anchetate de FBI

SUA: 850 de cazuri de terorism intern, anchetate de FBI

Poliţia federală americană, FBI, anchetează 850 de cazuri de terorism intern în SUA, ce vizează în mare majoritate militanţi de extrema dreaptă sau opozanţi faţă de guvern, a indicat miercuri un înalt responsabil al FBI, relatează AFP.

Jumătate din anchete se referă la indivizi care se opun guvernului federal sau autorităţilor, a precizat directorul adjunct al serviciului antiterorist al FBI, Michael McGarrity.

Din celelalte, 40% sunt motivate de rasism şi printre ele ''o majoritate importantă'' se referă la extremişti care susţin superioritatea albilor'', a declarat McGarrity în faţa Comisiei de securitate internă a Camerei Reprezentanţilor.

Recenta creştere a ameninţării extremiste interne se explică printr-o radicalizare rapidă şi facilă pe internet şi reţelele sociale, care se dezvoltă într-un mod similar radicalizării islamiste.

Militanţii pot găsi conţinutul ce susţine ideologia lor fără să călătorească sau să se întâlnească cu alte persoane, ceea ce le permite ''să se radicalizeze şi să se pregătească pentru violenţă rapid'', a explicat el.

În 2017 şi 2018, potrivit centrului de reflecţie New America, violenţele de extrema dreaptă au făcut mai multe victime în SUA decât atacurile jihadiste.

Observatorul privind grupările extremiste, Southern Poverty Law Center, a înregistrat 81 de persoane ucise în SUA de către ''indivizi influenţaţi de către dreapta radicală'' începând din 2014, şi anul 2018 a fost ''cel mai sângeros'', cu circa patruzeci de victime.

În martie, un tânăr militant, adept al supremaţiei rasei albe, a deschis focul într-o sinagogă din California, omorând un credincios şi rănind alţi trei. Înainte de atac, el a postat un text ce conţinea revendicarea atacului.

Pe 27 octombrie 2018, un militant al extremei drepte a ucis 11 persoane într-o sinagogă din Pittsburgh, fiind cel mai sângeros atac comis împotriva comunităţii evreieşti în SUA. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 China, pivotul care ar putea fi cheia în criza nucleară. SUA fac încă o încercare pentru a-l aduce pe Putin cu picioarele pe pământ

2 Mii de apeluri ale soldaților ruși au fost interceptate: „Ni s-a dat ordin să ucidem toți civilii” / „Putin e un prost”

3 Erdogan îi dă o lovitură subtilă lui Putin: Turcia schimbă strategia față de Rusia

4 Marele joc strategic / Ce armă susține Rusia că are împotriva Occidentului. Țările cheie și rolul Chinei

5 Rusia este pe cale să sufere o mare înfrângere în „buzunarul” Lyman. Panică în rândul bloggerilor și corespondenților militari ruși