SUA: A murit în închisoare Bernie Madoff, autorul celei mai mari escrocherii financiare din istorie

SUA: A murit în închisoare Bernie Madoff, autorul celei mai mari escrocherii financiare din istorie

Bernie Madoff, autor al celei mai mari escrocherii financiare din istorie, în valoare de mai multe zeci de miliarde de dolari, a murit la vârsta de 82 de ani în penitenciarul din Carolina de Nord în care ispăşea o pedeapsă de 150 de ani de închisoare, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al închisorii, relatează AFP.

Frauda piramidală "a la Ponzi" a acestei figuri a lumii financiare newyorkeze, descoperită în decembrie 2008, consta în folosirea depozitelor noilor săi clienţi pentru a rambursa investitorii mai vechi.

Purtătorul de cuvânt al închisorii din Butner, aflată în nordul Carolinei de Nord, a refuzat să comunice cauza decesului.

În 2020, Bernie Madoff a cerut să fie eliberat anticipat din motive medicale, însă solicitarea i-a fost refuzată în iunie. El afirma atunci că este în faza terminală a unei boli renale şi că nu mai are de trăit mai mult de 18 luni.

Provenit dintr-o familie modestă de evrei din cartierul newyorkez Queens, Bernard Madoff a înfiinţat o societate financiară când era încă la universitate, la sfârşitul anilor 1950.

El încarna o nouă generaţie de finanţişti, mai moderni, care capitalizau dezvoltarea informaticii.

Devenit o figură pe Wall Street, el a oferit pe lângă servicii de broker (vânzare şi cumpărare de titluri în numele clienţilor), un vehicul de investiţii, devenit rapid un succes.

Un număr tot mai mare de investitori instituţionali dar şi particulari înstăriţi i-au încredinţat miliarde de dolari pentru a-i gestiona, seduşi de promisiunea unui randament ridicat şi îndeosebi stabil, într-un univers al finanţelor prin definiţie imprevizibil.

Sumele solicitate de investitorii care au sesizat justiţia după izbucnirea scandalului ating 17 miliarde de dolari. Incluzând profiturile promise de Bernie Madoff, care s-au dovedit a fi doar virtuale, pierderile se ridică la 65 de miliarde de dolari.

Fondul de recuperare destinat despăgubirii victimelor acestei escrocherii fără precedent a rambursat până acum circa 2,7 miliarde de dolari.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Niciodată mai mult de o noapte” / Noi amănunte picante despre „intelectuala” lui Reghe

2 Fotografii cu Prodanca goală și cu mâna la „fofo” scăpate pe internet

3 „Am decis să încercăm din nou”

4 VIDEO Priviți ce palat și-a cumpărat fugarul Rizea la Chișinău!

5 „Dacă erai fata mea îți spuneam să îți mai pui o bluză pe tine”