SUA a spus că rusul Danchenko a lucrat pentru FBI ca „informator secret”

SUA a spus că rusul Danchenko a lucrat pentru FBI ca „informator secret”

Documentele depuse de un tribunal federal din Alexandria arată că Danchenko a primit bani de la FBI timp de trei ani.

Danchenko a fost plătit trei ani de FBI, ca informator. Foto: Arhiva Adevărul

Rusul Igor Danchenko, care este acuzat de autoritățile americane că a furnizat în mod deliberat date false Biroului Federal de Investigații (FBI), a primit bani pentru munca sa de „informator secret” timp de trei ani. Acest lucru se precizează în documente, care au fost desecretizate marți de instanța federală din Alexandria (Virginia).

Cererea de publicare a acestora a fost depusă de consilierul special american John Durham, care efectuează o verificare a antecedentelor cu privire la începerea de către agențiile de informații americane a supravegherii sediului de campanie al fostului președinte Donald Trump în cursa electorală din 2016. Anterior, rusul a pledat nevinovat pentru cinci capete de acuzare de mărturie mincinoasă, în cadrul unei investigații conduse de Durham. Anchetatorii americani cred că Danchenko a contribuit la întocmirea unui dosar de acuzații false în mod deliberat de coooperare a lui Trump cu Rusia și apoi a ascuns FBI-ului contactele sale cu o persoană asociată cu Partidul Democrat din SUA.

Materialele procurorului special spun că FBI l-a plătit pe Danchenko din martie 2017 până în octombrie 2020, în ciuda temerilor că acesta ar putea fi conectat la serviciile de informații ruse. În 2020, din cauza acuzațiilor de mărturie mincinoasă, biroul a încetat să-l mai plătească. „În martie 2017, FBI l-a angajat pe inculpat ca informator secret plătit pentru FBI”, se arată în document. „FBI a încetat relațiile cu inculpatul în calitate de informator în octombrie 2020. <...> Inculpatul a mințit agenții FBI în timpul mai multor interogatori”, a adăugat Durham.

Ancheta FBI

Potrivit Durham, în 2008, Danchenko a declarat în privat că „are acces la oameni care sunt dispuși să plătească în schimbul unor informații clasificate”. Ulterior, acest lucru a devenit cunoscut FBI-ului, care a lansat o anchetă.

Inculpatul, a continuat procurorul special, ar fi „a avut contacte în trecut cu ambasada Rusiei și membri cunoscuți ai serviciilor de informații ruse”. Biroul a închis ancheta în 2010, dar abia după ce „a crezut în mod eronat că inculpatul a plecat definitiv din țară”, a declarat consilierul special, instanței. Când rusul s-a întors în Statele Unite, ancheta nu a fost reluată. „În timpul unui interviu cu agenții FBI în ianuarie 2017, inculpatul a negat inițial să fi avut vreun contact cu serviciile ruse de informații sau de securitate, dar ulterior, după cum au remarcat agenții, Durham a mai spus că intenționează să prezinte instanței dovezi că Danchenko a mințit FBI-ul cu privire la activitățile lui Trump când a vizitat Moscova în 2013.”

Danchenko, în timpul campaniei Trump din primăvara lui 2016, la sugestia fostului ofițer de informații britanic Christopher Steele, căuta dovezi ale presupuselor contacte între membrii cartierului general ai campaniei Trump cu Rusia. Detenția rusului a fost cunoscută la începutul lunii noiembrie a anului trecut. Pe 4 noiembrie a aceluiași an, instanța l-a eliberat din arest pentru o cauțiune de 100.000 de dolari.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...

5 Judecați voi...