SUA: "Actori străini" încearcă "să exacerbeze violenţa" (ministru)

SUA: "Actori străini" încearcă "să exacerbeze violenţa" (ministru)

Ministrul american al justiţiei, Bill Barr, a afirmat joi că "agenţi străini" încearcă să "exacerbeze violenţa" în manifestaţiile organizate după moartea lui George Floyd, relatează AFP.

Până în prezent, 51 de persoane au fost arestate de autorităţile federale în legătură cu "revoltele violente", a declarat el în cursul unei conferinţe de presă.

Manifestaţii împotriva brutalităţii poliţiei şi rasismului sunt organizate pe întreg teritoriul Statelor Unite după moartea acestui afro-american de 46 de ani ucis de un poliţist alb, la 25 mai, la Minneapolis.

Poliţia a procedat în total la circa 10.000 de arestări în tulburările care au avut loc în paralel cu aceste adunări, potrivit unei estimări preluate de media americane.

Bill Barr a afirmat că "agitatori extremişti" au "confiscat" manifestaţiile, citând în special grupul de extremă-stângă Antifa.

"Vedem, de asemenea, actori străini care manipulează toate părţile pentru exacerbarea violenţei", a adăugat ministrul, fără alte precizări.

Alături de el, directorul FBI, Christopher Wray, a evitat la rândul lui să arate vreo ţară cu degetul. "Aceşti agenţi străini ar trebui să ştie că noi observăm totul de foarte aproape şi suntem pregătiţi să acţionăm dacă este necesar", a declarat el.

La sfârşitul săptămânii trecute, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Robert O'Brien, a desemnat China, Iranul şi într-o măsură mai mică Rusia, dar şi Zimbabwe printre "adversarii străini" care intenţionează să se folosească de această "criză pentru a semăna discordie".

Bill Barr a condamnat circumstanţele morţii lui George Floyd şi a recunoscut dreptul manifestanţilor paşnici de a se întruni.

El şi-a apărat însă decizia, criticată vehement, de a împrăştia cu forţa manifestanţii paşnici luni, chiar înainte ca Donald Trump să facă o vizită neaşteptată în faţa unei mici biserici istorice din apropiere de Casa Albă.

Preşedintele Statelor Unite "trebuia să poată trece prin faţa Casei Albe şi să traverseze strada pentru a vizita biserica", a declarat el, subliniind că a luat decizia de a-i împrăştia pe manifestanţi din motive de securitate, înainte de a afla că Donald Trump doreşte să facă această plimbare.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cristian Boureanu și Laura Dincă s-au despărțit după aproape 7 ani de relație

2 „Antonia m-a întrebat dacă fac sex anal, iar Velea m-a scuipat și m-a înjurat de morți!”

3 Categoria „valori” / Așa arată casele interlopilor / Adrian Beleaua se laudă pe TikTok cu foișorul din curte

4 „Aici e România, sunteți nebuni la cap?” / Interlopii români, război fără precedent cu mafia albaneză după ce te…

5 De citit!