SUA acuză Iranul că încearcă să-şi dezvolte rachetele balistice prin lansarea unui satelit

SUA acuză Iranul că încearcă să-şi dezvolte rachetele balistice prin lansarea unui satelit

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a acuzat marţi Iranul că-şi dezvoltă competenţele în domeniul rachetelor balistice prin intermediul lansării unei satelit şi a lansat un apel la exercitarea de presiuni suplimentare asupra regimului de la Teheran, relatează AFP.

"Tehnologiile utilizate pentru plasarea de sateliţi pe orbită sunt practic identice şi interşanjabile" cu cele utilizate pentru "rachetele balistice intercontinentale", a denunţat secretarul de stat al SUA.

Iranul a eşuat duminică în tentativa de a plasa pe orbită un satelit de observaţie ştiinţifică în cadrul unui program spaţial despre care Teheranul susţine că este "paşnic", dar pe care SUA îl califică drept o "provocare".

"Vom continua să exercităm o presiune enormă asupra regimului pentru ca acesta să-şi modifice comportamentul", a precizat Mike Pompeo într-un comunicat, denunţând "activităţile periculoase" ale Iranului în materie de rachete balistice.

Această lansare intervine într-un context de tensiuni sporite între Teheran şi Washington după retragerea unilaterală a SUA în mai 2018 dintr-un acord privind programul nuclear iranian, exacerbate în ultimele săptămâni din cauza unei lovituri aeriene americane în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia