SUA acuză Iranul că încearcă să-şi dezvolte rachetele balistice prin lansarea unui satelit

SUA acuză Iranul că încearcă să-şi dezvolte rachetele balistice prin lansarea unui satelit

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a acuzat marţi Iranul că-şi dezvoltă competenţele în domeniul rachetelor balistice prin intermediul lansării unei satelit şi a lansat un apel la exercitarea de presiuni suplimentare asupra regimului de la Teheran, relatează AFP.

"Tehnologiile utilizate pentru plasarea de sateliţi pe orbită sunt practic identice şi interşanjabile" cu cele utilizate pentru "rachetele balistice intercontinentale", a denunţat secretarul de stat al SUA.

Iranul a eşuat duminică în tentativa de a plasa pe orbită un satelit de observaţie ştiinţifică în cadrul unui program spaţial despre care Teheranul susţine că este "paşnic", dar pe care SUA îl califică drept o "provocare".

"Vom continua să exercităm o presiune enormă asupra regimului pentru ca acesta să-şi modifice comportamentul", a precizat Mike Pompeo într-un comunicat, denunţând "activităţile periculoase" ale Iranului în materie de rachete balistice.

Această lansare intervine într-un context de tensiuni sporite între Teheran şi Washington după retragerea unilaterală a SUA în mai 2018 dintr-un acord privind programul nuclear iranian, exacerbate în ultimele săptămâni din cauza unei lovituri aeriene americane în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Ucrainenii au aruncat în aer trenul blindat adus de ruși la Melitopol

2 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

3 Priviți, americanii au prezentat în România cel mai nou tanc, Abrams M1A2 SEPv3

4 Ucrainenii, lovitură cruntă pentru Rusia! / Au distrus postul de comandă al brigăzii Flotei Mării Negre / Mai mulți ofițeri de rang înalt au fost uciși sa…

5 Cam are dreptate omul ăsta în ce spune...