SUA: Administraţia Biden suspendă forajele de petrol şi gaze într-o zonă protejată din Arctica

SUA: Administraţia Biden suspendă forajele de petrol şi gaze într-o zonă protejată din Arctica

Administraţia americană a interzis temporar marţi orice foraje de petrol sau gaze într-o arie decretată refugiu naţional al faunei arctice, răsturnând astfel una din ultimele decizii ale guvernului lui Donald Trump, transmite AFP.

Departamentul Internelor vrea să facă o 'analiză completă' a consecinţelor de mediu ale concesiunilor acordate la începutul lui ianuarie, cu două săptămâni înainte de instalarea democratului Joe Biden la Casa Albă, pentru exploatarea unor parcele în cea mai mare zonă naturală protejată din Statele Unite.

În funcţie de rezultate, administraţia Biden va decide să menţină concesiunile în forma iniţială, să le anuleze sau să impună măsuri suplimentare pentru protejarea mediului în această zonă, unde trăiesc în special urşi şi caribu, dar şi lupi şi păsări migratoare.

Companiile petroliere şi oficialii din Alaska fac presiuni de trei decenii pentru exploatarea resurselor de hidrocarburi din acest refugiu naţional, cu argumentul că aceasta va duce la crearea de locuri de muncă şi va genera venituri pentru statul american.

În baza unei legi votate la sfârşitul lui 2017 de Congres, Departamentul Internelor a aprobat în august un program ce deschidea calea pentru foraje pe 6.500 km2 într-o zonă de coastă la Oceanul Arctic.

Refugiul acoperă în total peste 78.000 km2.

În campanie, Biden a dat asigurări că va lua măsuri pentru a garanta în mod permanent protejarea zonei şi a impus un moratoriu într-un decret în prima sa zi la Casa Albă.

Decizia anunţată marţi 'este o etapă importantă' în realizarea acestei promisiuni, a comentat consiliera naţională pentru climă, Gina McCarthy.

La scurt timp după învestire, Biden a decretat şi un moratoriu privind acordarea de noi concesiuni pentru foraje de petrol şi gaze pe terenurile şi în apele aflate în proprietatea guvernului.

Administraţia sa se află totuşi într-un echilibru instabil între promisiunile de protejare a mediului şi presiunile economice.

Departamentul Justiţiei a apărat săptămâna trecută un proiect de exploatare de petrol şi gaze propus de concernul ConcoPhilipps într-o altă zonă din Alaska şi autorizat sub administraţia Trump, apreciindu-l ca 'rezonabil' şi conform legii.

În decizia de marţi, Departamentul arată că a identificat 'numeroase lacune juridice', printre care o analiză 'insuficientă' în privinţa reglementărilor de mediu, în procedura care a condus la atribuirea concesiunilor.

Liga pentru natură din Alaska a salutat 'un pas în direcţia bună' al administraţiei, dar a fost de părere că ar trebui anulate complet concesiunile, în timp ce API, puternica federaţie americană din domeniul hidrocarburilor, a regretat decizia, arătând că 'politicile care vizează încetinirea sau stoparea producţiei de petrol şi gaz natural pe terenurile şi în apele federale se vor dovedi în cele din urmă prejudiciabile pentru securitatea naţională, progresul mediului înconjurător şi forţa noastră economică'.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante