SUA afirmă că 400 de milioane cash pentru Iran au fost o "pârghie" pentru eliberarea unor prizonieri

SUA afirmă că 400 de milioane cash pentru Iran au fost o "pârghie" pentru eliberarea unor prizonieri

Departamentul de Stat american a afirmat joi că a plătit 400 de milioane de dolari în numerar Iranului, conform deciziei unui tribunal internațional, numai după ce s-a asigurat că prizonierii americani au fost eliberați. "Am profitat de asta pentru a ne asigura că avem cea mai puternică pârghie posibilă pentru a ne scoate oamenii de acolo, pentru a-i scoate în siguranță", a declarat joi purtătorul de cuvânt al diplomației SUA, John Kirkby, citat de Reuters.

A fost prima afirmație publică a administrației de la Washington care a legat plata respectivă de eliberarea a cinci prizonieri americani din Iran. Anterior, atât președintele Barack Obama, cât și secretarul de stat John Kerry negaseră că banii ar fi fost o recompensă pentru eliberarea ostaticilor sau că ar fi avut vreo legătură cu acordul nuclear cu Iranul.

Casa Albă a anunțat pe 17 ianuarie plata către Iran a 400 de milioane de dolari blocate în 1981, plus 1,3 miliarde de dolari dobânzi datorate pentru această sumă. Banii aparțineau unui fond iranian anterior revoluției islamice din 1979, pentru cumpărarea de echipamente militare americane care nu au mai fost livrate după schimbarea de regim de la Teheran.

Pe 4 august, Wall Street Journal a afirmat că plata s-a făcut cash, în colete expediate cu un avion, și că ar fi fost vorba de o recompensă. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a explicat atunci că s-a folosit numerarul deoarece SUA și Iranul nu au relații bancare.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

3 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!

4 Previziunile lui George Friedman pentru următorii 10 ani: Se ridică Polonia și Turcia

5 Ioan T. Morar / „Dacă arătarea asta i se pare frumoasă vreunui bărbat...”