SUA afirmă că 400 de milioane cash pentru Iran au fost o "pârghie" pentru eliberarea unor prizonieri

Departamentul de Stat american a afirmat joi că a plătit 400 de milioane de dolari în numerar Iranului, conform deciziei unui tribunal internațional, numai după ce s-a asigurat că prizonierii americani au fost eliberați. "Am profitat de asta pentru a ne asigura că avem cea mai puternică pârghie posibilă pentru a ne scoate oamenii de acolo, pentru a-i scoate în siguranță", a declarat joi purtătorul de cuvânt al diplomației SUA, John Kirkby, citat de Reuters.

A fost prima afirmație publică a administrației de la Washington care a legat plata respectivă de eliberarea a cinci prizonieri americani din Iran. Anterior, atât președintele Barack Obama, cât și secretarul de stat John Kerry negaseră că banii ar fi fost o recompensă pentru eliberarea ostaticilor sau că ar fi avut vreo legătură cu acordul nuclear cu Iranul.

Casa Albă a anunțat pe 17 ianuarie plata către Iran a 400 de milioane de dolari blocate în 1981, plus 1,3 miliarde de dolari dobânzi datorate pentru această sumă. Banii aparțineau unui fond iranian anterior revoluției islamice din 1979, pentru cumpărarea de echipamente militare americane care nu au mai fost livrate după schimbarea de regim de la Teheran.

Pe 4 august, Wall Street Journal a afirmat că plata s-a făcut cash, în colete expediate cu un avion, și că ar fi fost vorba de o recompensă. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a explicat atunci că s-a folosit numerarul deoarece SUA și Iranul nu au relații bancare.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / În PSD se vorbește despre iminenta punere sub acuzare a lui Dragnea, Carmen Dan și Dăncilă în Dosar…

2 Orban chiar este un om modest. Două momente

3 Document / Trebuie să fii idiot să crezi așa ceva! Cum ar fi ajuns înregistrarea compromițătoare cu foștii procu…

4 Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

5 HOPA! Angajații din spitale care primesc șpaga ar putea rămâne fără contracte de muncă. Ministrul Sănătății an…

recomandări

Te ia DNA: Mihai Mohaci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dormitorul lui van Gogh e de închiriat pe Airbnb