SUA: Anchetă în cazul primului accident mortal cu o mașină electrică Tesla aflată pe pilot automat

SUA: Anchetă în cazul primului accident mortal cu o mașină electrică Tesla aflată pe pilot automat

Autoritățile americane au deschis o anchetă după accidentul mortal în care a fost implicată o mașină electrică Tesla echipată cu Autopilot, sistemul ce permite mașinii să se conducă sau să efectueze singură unele manevre, a anunțat joi seară constructorul, preluat vineri de AFP.

Sursa foto

Sistemul era activat atunci când s-a petrecut accidentul, la 7 mai, pe un drum din Florida (sud-est). Agenția americană pentru securitate rutieră (NHTSA) a precizat într-un comunicat că accidentul a avut loc atunci când "un camion a virat la stânga în fața mașinii Tesla la o intersecție". "Conducătorul mașinii Tesla a murit în urma rănilor suferite", pecizează NHTSA, menționând că la acel moment autovehiculul era "pe sistem de pilotare automată".

"Ceea ce știm este că mașina rula pe o autostradă cu sens dublu cu sistemul Autopilot activat atunci când un camion s-a poziționat perpendicular pe Model S. Nici sistemul Autopilot, nici conducătorul auto nu au detectat manevra camionului și prin urmare nu s-a frânat", a precizat Tesla.

Berlina Model S este unul din cele două modele ale constructorului californian de vehicule electrice de lux, echipate cu Autopilot, sistem informatic și electronic de sprijin la condus.

În cadrul unei "examinări preliminare", NHTSA "va analiza concepția și funcționarea sistemelor de pilotare automată utilizate în momentul accidentului". Agenția precizează că deschiderea acestei anchete preliminare "nu ar trebui interpretată ca însemnând că serviciul de cercetare a defecțiunilor apreciază că există sau nu un defect la vehiculul examinat".

"Este important să se știe că decizia NHTSA este doar un examen preliminar pentru a stabili dacă sistemul a funcționat bine, conform așteptărilor", a afirmat și Tesla, care a semnalat "tragicul" accident agenției. Este primul accident mortal pe cei circa 200 de milioane de kilometri parcurși de vehicule echipate cu sistem Autopilot, susține Tesla.

Dincolo de firma californiană, ancheta NHTSA nu priește dezvoltării mașinilor autonome, considerate viitorul pe termen mediu în domeniul auto, încheie AFP.

AGERPRES/ (AS — autor. Lelia Bretan, editor: Ana Bîgu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria