SUA: Andrew Wheeler, fost lobbyist al industriei cărbunelui, numit oficial în fruntea Agenţiei pentru protecţia mediului

SUA: Andrew Wheeler, fost lobbyist al industriei cărbunelui, numit oficial în fruntea Agenţiei pentru protecţia mediului

Preşedintele american Donald Trump l-a numit oficial în fruntea Agenţiei pentru protecţia mediului (EPA) pe Andrew Wheeler, fost lobbyist al combustibililor fosili, care beneficiază de susţinerea industriei energetice, relatează AFP, Reuters şi EFE.

Wheeler, a cărui numire mai trebuie confirmată de Senat, era director interimar al EPA de la demisia, în iulie 2018, a primului "ministru al mediului" al lui Donald Trump, Scott Pruitt, criticat pentru risipă de fonduri.

Trump s-a angajat să-l numească pe Wheeler (54 de ani) din noiembrie anul trecut, dând asigurări că acesta "face o treabă fantastică".

Misiunea sa va fi de a superviza eforturile de desfiinţare a reglementărilor de mediu iniţiate de predecesorul lui Trump, Barack Obama. Donald Trump are în vedere, între altele, anularea unui plan antipoluare vizând centralele pe cărbune şi lansarea unei proceduri de revenire asupra înăspririi normelor antipoluare pentru maşini, după 2025.

EPA urmăreşte de asemenea modificarea legii privind protecţia cursurilor de apă, pentru a simplifica activitatea fermierilor, şi a luat poziţie totodată împotriva unei norme care limitează emisiile de mercur şi alte substanţe toxice ale centralelor termice.

Este vorba de demersuri care vor dura ani la rând, având în vedere şi numeroasele acţiuni intentate în justiţie pentru a opri iniţiativele EPA.

Militanţii pentru mediu denunţă politica ecologică favorabilă întreprinderilor a administraţiei Trump. În noiembrie, ONG-ul Sierra Club a afirmat că numirea lui Wheeler în fruntea EPA înseamnă practic "a pune cheile vistieriei în mâinile unui hoţ".

Andrew Wheeler şi-a început cariera la EPA ca jurist şi ulterior a lucrat în Congresul american, mai ales pentru senatorul republican eurosceptic James Inhofe, iar ca lobbyist a apărat interesele sectoarelor cărbunelui, industriei chimice şi uraniului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”