SUA aprobă vânzarea de avioane de luptă F-35 către Coreea de Sud. Contract de peste 5 miliarde de dolari

SUA aprobă vânzarea de avioane de luptă F-35 către Coreea de Sud. Contract de peste 5 miliarde de dolari

Departamentul de Stat al Statelor Unite a anunțat miercuri că a aprobat vânzarea a până la 25 de avioane de luptă F-35 către Coreea de Sud, într-un contract evaluat la 5,06 miliarde de dolari, conform AFP.

Avioane F-35 FOTO Finnish Air Force via Insider

Această decizie vine în mijlocul creșterii tensiunilor cu Coreea de Nord și reflectă angajamentul Statelor Unite de a-i sprijini pe aliații săi din Asia de Est.

Avioanele de luptă F-35 sunt produse de Lockheed Martin și sunt considerate cele mai avansate avioane de vânătoare de pe piață, echipate cu tehnologie stealth pentru a reduce detectabilitatea lor pe radar.

Vânzarea acestor avioane va consolida capacitatea de apărare a Coreei de Sud și va contribui la descurajarea agresiunii în regiune, precum și la asigurarea interoperabilității cu forțele armate americane, conform unui comunicat emis de Departamentul de Stat.

Oficialii americani au subliniat că această tranzacție nu va schimba echilibrul militar în regiune și că este în conformitate cu politica Statelor Unite de a aproba vânzarea de F-35 doar către cei mai apropiați parteneri. Turcia, de exemplu, a fost exclusă din programul F-35 după ce a achiziționat un sistem de apărare antirachetă rusesc.

Tensiuni crescute între SUA și Coreea de Nord

Tensiunile dintre Statele Unite și Coreea de Nord s-au intensificat, în ultima perioadă, pe fondul testelor de arme interzise efectuate de Phenian , inclusiv lansarea a două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune. Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord, a fost în Rusia pentru un summit cu președintele Vladimir Putin, ceea ce a adăugat și mai multe incertitudini în regiune.

Statele Unite și Coreea de Sud au efectuat, în mod regulat, manevre militare, considerate defensiv și menite să întărească cooperarea dintre aliați. Într-un context de schimbări geopolitice, Statele Unite au consolidat relațiile cu Japonia și Coreea de Sud, cu președintele Joe Biden primindu-i pe liderii acestora în luna august la Camp David.

Conform legii americane, Departamentul de Stat aprobă vânzările de arme către țări terțe și informează Congresul despre aceste tranzacții, subliniind angajamentul SUA față de stabilitatea și securitatea regiunii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat