SUA: Atacatorul din New York se numește Sayfullo Habibullaevic Saipov, un uzbec de 29 de ani (presă)

SUA: Atacatorul din New York se numește Sayfullo Habibullaevic Saipov, un uzbec de 29 de ani (presă)

Autorul atentatului cu furgonetă de marți din New York, soldat cu 8 morți și 11 răniți, se numește Sayfullo Habibullaevic Saipov, este cetățean uzbec, are 29 de ani, a sosit în SUA în 2010 și figurează în arhivele poliției pentru două delicte rutiere, scrie miercuri cotidianul spaniol El Pais.

Bărbatul locuia legal în SUA și lucra ca șofer pentru Uber, după cum a confirmat compania într-un comunicat în care s-a declarat 'îngrozită' de cele întâmplate. Saipov a trecut testele pe care le efectuează compania în mod obișnuit pentru a afla dacă șoferii săi au antecedente.

Potrivit postului CNN, autorul atacului ar fi lăsat un bilet în furgonetă în care jura credință Statului Islamic (SI), deși gruparea teroristă nu a revendicat atentatul, iar autoritățile americane nu au menționat existența vreunei legături între SI și uzbec.

Saipov este spitalizat, sub paza poliției. Se află în stare critică, însă medicii spun că va supraviețui. Saipov a fost împușcat în stomac de un agent de poliție din New York. Uzbecul are un permis de conducere înregistrat în Florida și, conform adresei de pe actul de identitate, locuiește în New York, în orașul Tampa.

Totuși, potrivit portalului NJ.com, din statul New Jersey, bărbatul locuia în urmă cu câteva luni în orașul Paterson (New Jersey), unde poliția a descoperit un vehicul aparținând bărbatului și care avea număr de înmatriculare de Florida. Potrivit Fox News, moscheea din New Jersey pe care o frecventa Saipov se afla sub supravegherea poliției din New York din 2005.

Fără a furniza alte detalii, o oficialitate de la Ministerul de Externe uzbec, citată de Reuters, le-a declarat miercuri reporterilor că Uzbekistanul analizează informațiile apărute în presă conform cărora autorul atacului din New York ar fi uzbec.

Stat laic, Uzbekistanul este o fostă republică sovietică din Asia Centrală cu 33 de milioane de locuitori, în mare majoritate musulmani, și nu se află pe lista țărilor musulmane vizate de ordinul executiv antiimigrație al președintelui american Donald Trump.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina