SUA: Atacul furnicilor de foc, o amenințare în plus pentru persoanele afectate de inundațiile declanșate de furtuna Harvey

SUA: Atacul furnicilor de foc, o amenințare în plus pentru persoanele afectate de inundațiile declanșate de furtuna Harvey

Coloniile plutitoare de furnici de foc reprezintă o amenințare în plus pentru locuitorii din Houston care se luptă cu efectele devastatoare ale inundațiilor produse în statul Texas în urma ploilor torențiale aduse de furtuna tropicală Harvey, informează miercuri agenția Xinhua care citează declarația unui profesor de biologie integrativă din Statele Unite.

 

Furnicile de foc, o specie veninoasă, au corpuri rezistente la apă, iar în timpul inundațiilor sunt capabile să se unească formând adevărate lanțuri vii alcătuite chiar și din 100.000 de exemplare deplasându-se astfel în căutarea unui loc uscat în care să își reconstruiască mușuroiul.

Specialiștii în entomologie susțin că un astfel de comportament manifestat de furnicile de foc este absolut normal, însă întâlnirea cu aceste mici creaturi poate provoca reacții alergice care pot pune în pericol viața, în funcție de severitatea înțepăturilor.

Majoritatea persoanelor mușcate de aceste furnici agresive resimt o senzație de arsură și ulterior manifestă roșeață în zona afectată, însă o reacție alergică poate declanșa șocul anafilactic, care poate prezenta simptome precum cianoză și dificultăți de respirație, au avertizat entomologii.

Experții i-au sfătuit pe locuitorii din zonele afectate să nu deranjeze aceste colonii de furnici.

Odată ce primele furnici înțeapă, ele emit o substanță numită feromon care îi informează pe ceilalți membrii ai grupului să procedeze într-un mod similar.

''Ele nu atacă. Ele nu fac altceva decât să plutească în mod pasiv. Totul ține de a fi inteligent și evaziv'', a explicat Larry Gilbert, profesor de biologie integrativă la Universitatea Austin din Texas, pentru site-ul The Verge.

Persoanele care nu pot evita contactul cu ruta pe care plutesc furnicile de foc trebuie să creeze valuri pentru a le îndepărta, a sugerat la rândul său specialista în entomologie Molly Keck.

Până în a doua parte a zilei de marți nu au existat cazuri de persoane care au căzut victime atacurilor furnicilor de foc, potrivit NBC News.

Printre pericolele la adresa sănătății persoanelor afectate de inundațiile declanșate de furtuna catastrofală Harvey se numără erupții pe piele, infecții bacteriene și virale și boli transmise de țânțari, conform unui avertisment emis luni de autoritățile din domeniul sănătății publice din Statele Unite, citat de Reuters.

Primul și cel mai important risc îl reprezintă pericolul de înecare, în special în cazul celor surprinși de șuvoaie în mașini, a declarat Renee Funk din cadrul Centrului american pentru controlul și prevenirea bolilor.

O altă amenințare o reprezintă intoxicarea cu monoxid de carbon din cauza utilizării generatoarelor portabile.

Iar timpul îndelungat petrecut în apă și umezeală poate cauza erupții pe piele din cauza prezenței unor eventuale substanțe chimice.

Una dintre afecțiunile transmise de țânțari este virusul West Nile. La un an după uraganul Katrina din 2005, în regiunile Louisiana și Mississippi a fost raportat un număr dublu de cazuri de West Nile, potrivit dr. Peter Hotez, decanul Școlii Naționale de Medicină Tropicală de la Facultatea de Medicină Baylor. ''Timp de un an de acum înainte trebuie să urmărim cu atenție West Nile și alte virusuri transmise de țânțari'', a adăugat el.

Hotez a precizat, însă, că holera — un risc deosebit de important în multe țări aflate în curs de dezvoltare afectate de dezastre naturale — nu reprezintă un pericol pentru Houston.

Specialistul a atras atenția că ''infecțiile bacteriene sunt foarte importante'', printre acestea numărându-se cele cu salmonella și E. coli.

Și adăposturile pot constitui un pericol la adresa sănătății persoanelor sinistrate din cauza condițiilor precare de igienă, a amintit dr. Amesh Adalja din cadrul Centrului Johns Hopkins pentru Siguranță Sanitară, potrivit Reuters.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 VIDEO O „dronuță” kamikaze rusească ia la ţintă obuzierele americane ale ucrainenilor

3 Foarte interesante amănunte! Și lumea crede că rușii sunt blocați total....

4 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

5 VIDEO Ce mahăr din mafia imobiliară o proteja? / Acesta este funcționarul din Primăria Capitalei care a fugit cu acte de la Urbanism