SUA atenţionează guvernul turc că interzicerea partidului prokurd HDP ar submina democraţia deja fragilizată a ţării

SUA atenţionează guvernul turc că interzicerea partidului prokurd HDP ar submina democraţia deja fragilizată a ţării

Statele Unite ale Americii au atenţionat miercuri că o interdicţie a principalului partid prokurd al Turciei ar submina democraţia deja fragilizată a ţării, informează joi AFP.

Într-un comunicat, Departamentul de Stat american a transmis că "supraveghează lansarea de măsuri pentru dizolvarea Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), decizie care ar periclita în mod nejustificat voinţa alegătorilor turci, ar submina şi mai mult democraţia în Turcia şi ar priva milioane de cetăţeni turci de reprezentanţii lor aleşi" prin vot.

"Îndemnăm guvernul turc să respecte libertatea de exprimare, în conformitate cu protecţiile garantate de Constituţia turcă şi cu angajamentele internaţionale ale Turciei", a insistat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane Ned Price.

Un procuror a trimis miercuri un act de acuzare la Curtea Constituţională turcă prin care cere declanşarea unui proces în vederea interzicerii HDP, a treia formaţiune politică a ţării şi care din 2016 se confruntă cu o reprimare implacabilă, notează AFP. Partidul a denunţat un "puci politic", acuzându-l pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan că încearcă să-l reducă la tăcere înainte de următoarele alegeri.

Cererea pentru interzicerea HDP a intervenit la câteva ore după ce Parlamentul Turciei i-a retras mandatul unui deputat al acestei formaţiuni, Faruk Gergerlioglu, după confirmarea în ultimă instanţă a unei condamnări de doi ani şi jumătate de închisoare, pentru "propagandă teroristă".

"SUA urmăresc îndeaproape evenimentele din Turcia, în special măsurile îngrijorătoare din 17 martie menite să-i retragă mandatul parlamentarului Omer Faruk Gergerlioglu", a spus Ned Price. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...