SUA au alocat peste 3 miliarde de dolari pentru apărarea aliaților lor de "provocarea rusă"

SUA au alocat peste 3 miliarde de dolari pentru apărarea aliaților lor de "provocarea rusă"

SUA au alocat 3,4 miliarde de dolari ca ajutor aliaților lor din Europa Centrală și de Nord ca răspuns la "provocarea rusă", a declarat John Kerry într-o conferință de presă joi, cu două săptămâni înainte de a-și încheia oficial mandatul la conducerea Departamentului de Stat american, relatează vineri agenția de presă ucraineană Unian în pagina sa electronică.

"Noi susținem Ucraina democratică și ca replică la provocarea rusă am oferit asistență aliaților noștri din Europa Centrală și de Nord", a declarat Kerry, indicând că fondurile respective au fost necesare pentru a ajuta unele țări să-și garanteze securitatea și să-și consolideze sistemul de apărare. În contextul agresiunii ruse în Ucraina, SUA trebuie să se plaseze în fruntea comunității internaționale pentru a sprijini poporul ucrainean și a susține sancțiuni împotriva Rusiei pentru acțiunile sale ilegale, a spus Kerry, citat de Unian.

Anterior, Kerry a declarat că "resetarea" relațiilor dintre Moscova și Washington în perioada 2009-2013 a dat unele "beneficii concrete" în domeniul controlului armelor nucleare, precum și în ceea ce privește "organizarea rutelor de aprovizionare" a trupelor americane din Afganistan. El a menționat că SUA și Rusia "și-au păstrat capacitatea de a lucra împreună", în interes comun, "în unele domenii separate", dând ca exemplu coordonarea acțiunilor în Arctica și acordul asupra programului nuclear iranian.

Cu toate acestea, a subliniat John Kerry, există dificultăți și divergențe într-o serie de probleme între cele două părți. Secretarul de stat american a indicat că intervenția Rusiei în Siria și "atacurile cibernetice fără precedent" de care Washingtonul acuză Moscova în timpul campaniei electorale înaintea alegerilor prezidențiale dn Statele Unite reprezintă o "provocare la adresa relațiilor bilaterale".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...