SUA au dat undă verde Olandei și Danemarcei să livreze Ucrainei avioane F-16

SUA au dat undă verde Olandei și Danemarcei să livreze Ucrainei avioane F-16

SUA și-au dat aprobarea pentru ca Olanda și Danemarca să livreze avioane F-16 Ucrainei, au declarat vineri oficiali de la Washington și din Europa, ceea ce reprezintă un câștig major pentru Kiev, chiar dacă acestea nu vor avea un impact imediat asupra războiului ce durează de aproape 18 luni, relatează AP.

Ucraina ar putea primi avioane F-16 în câteva luni FOTO Arhivă

Prin această decizie, Washingtonul dorește să se asigure că avioanele de război vor fi furnizate Ucrainei imediat ce piloții săi își vor fi terminat pregătirea, potrivit unui oficial al administrației americane care a vorbit sub anonimat pentru că nu a fost autorizat să facă comentarii.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că secretarul de stat american Anthony Blinken a trimis o scrisoare omologilor săi olandez și danez la începutul acestei săptămâni, oferind asigurări formale că SUA vor aproba rapid toate cererile din partea unor terțe părți de a transfera avioane F-16 către Ucraina.

Ministrul danez al apărării, Jakob Ellemann-Jensen, a declarat vineri că antrenamentul piloților ucraineni va începe în această lună.

Piloții ucraineni vor trebui mai întâi să efectueze cel puțin șase luni de pregătire pe aceste avioane, potrivit oficialilor.

Kievul pledează de multă vreme să primească acest avion de luptă sofisticat despre care spune că i-ar oferi un avantaj important pe câmpul de luptă. Contraofensiva ucraineană mult așteptată împotriva forțelor Kremlinului a fost lansată în luna iunie în pofida absenței sprijinului aerian.

Generalul James Hecker, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa și Africa, a declarat reporterilor de la Washington că nu se așteaptă ca avioanele F-16 să fie un schimbător al jocului pentru Ucraina. Pregătirea escadrilelor de F-16 pentru luptă ar putea dura „patru sau cinci ani”, a explicat el.

Totuși, piloții ucraineni care luptă pe frontul din est au aplaudat vestea, arătându-se convinși că, dacă la acest moment Rusia are un avantaj clar în aer, în schimb introducerea avioanelor de luptă moderne ar putea schimba dramatic balanța de putere în favoarea Kievului.

Forțele aeriene ucrainene care sprijină infanteria zboară cu modele vechi din epoca sovietică, care sunt vulnerabile la atacurile cu rachete aer-aer ale avioanelor de vânătoare rusești, a declarat pentru Associated Press căpitanul Evghen Rakita, purtător de cuvânt al Brigăzii 18 a corpului de aviație.

„Un război modern nu poate fi câștigat fără (capacități) de aviație”, a declarat Rakita.

O coaliție formată din 11 țări occidentale - Olanda, Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Suedia și Marea Britanie - s-a angajat în iulie să antreneze piloți ucraineni pe F-16.

Oficialii au declarat anterior că piloții ucraineni vor avea nevoie de șase până la opt luni de pregătire.

Danemarca va preda o parte din avioanele sale F-16 numai după ce va primi noile sale avioane de luptă F-35. Primele patru avioane F-35 urmează să fie livrate la 1 octombrie.

Una verde a Washingtonului pentru donațiile de avioane către alte țări este necesară deoarece aparatele sunt fabricate în Statele Unite.

Autorizarea din partea președintelui Joe Biden, în luna mai a anului trecut, ca aliații să instruiască forțele ucrainene cu privire la modul de operare al avioanelor și, în cele din urmă, ca acestea să fie furnizate, a fost precedată de dezbateri îndelungate la Washington, precum și de discuții discrete cu aliații, au declarat oficialii.

Administrația era îngrijorată de faptul că decizia comporta riscul de a escalada tensiunile cu Rusia. Un alt argument avansat de oficialii americani a fost că ar fi dificilă atât instruirea, cât și oferirea sprijinului logistic necesar pentru F-16.

Deși livrarea propriu-zisă ar putea veni abia peste câteva luni, Washingtonul susține că F-16 - la fel ca tancurile americane avansate Abrams - vor fi cruciale pe termen lung, în timp ce Kievul își continuă lupta împotriva forțelor Moscovei.

Ucraina s-a bazat până acum avioane mai vechi, între care modelele MiG29 și Suhoi de fabricație rusească. Spre deosebire de acestea, F-16 dispun de tehnologie și capacități de țintire moderne. De asemenea, acestea sunt mai versatile, spun experții.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”