SUA au desemnat compania militară privată rusă Wagner drept „organizație criminală transnațională”

SUA au desemnat compania militară privată rusă Wagner drept „organizație criminală transnațională”

Statele Unite ale Americii au desemnat oficial joi compania militară privată rusă Wagner drept „organizaţie criminală transnaţională" şi a blocat activele acesteia din SUA, pentru ajutorul pe care i-l acordă armatei ruse în războiul din Ucraina, relatează Reuters.

Compania militară Wagner a fost desemnată „organizaţie criminală transnaţională".

Această decizie se înscrie în acţiunile Departamentului Trezoreriei SUA vizând zeci de persoane şi entităţi, în efortul de a limita capacităţile Rusiei de a purta războiul, conform unui comunicat al departamentului, scrie Agerpres.

Personalul Wagner s-a angajat în activităţi criminale grave, inclusiv execuţii în masă, violuri, răpiri de minori şi abuz fizic în Republica Centrafricană şi Mali", a notat Trezoreria SUA.

Sunt vizate de noile sancţiuni şi alte entităţi pe care Washingtonul le acuză că susţin operaţiunile militare ale grupului Wagner , între care compania Terra Tech cu sediul în Rusia şi Institutul de ştiinţe spaţiale şi cercetări tehnologice Changsha Tianyi cu sediul în China, precum şi entităţi şi indivizi având legături cu complexul industrial militar rus.

Sancţiunile extinse impuse astăzi grupului Wagner, precum şi noile sancţiuni impuse asociaţilor acestora şi altor companii ce susţin complexul militar rus vor scădea în şi mai mare măsură capacitatea (preşedintelui rus Vladimir) Putin de a înarma şi echipa maşina sa de război", a afirmat într-un comunicat ministrul american al finanţelor Janet Yellen.

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe John Kirby a afirmat că preşedintele rus Vladimir Putin recurge în tot mai mare măsură la Wagner pentru sprijin militar, ceea ce creează tensiuni la Moscova.

Vedem indicaţii, inclusiv de la serviciile de informaţii, că tensiunile dintre Wagner şi Ministerul rus al Apărării cresc. (...) Wagner devine un centru de putere rival armatei ruse şi altor ministere din Rusia", a spus Kirby.

Potrivit acestuia, SUA estimează că Wagner are în prezent circa 50.000 de oameni în Ucraina, inclusiv 10.000 de contractori şi 40.000 de condamnaţi recrutaţi din închisori ruse.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina